NavMenu

Imaginarium studio iz Banjaluke na onlajn nedelji mode u Torinu - IDOL kolekciju predstavlja 40 dizajnera Balkana

Izvor: eKapija Utorak, 06.10.2020. 16:26
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
IDOL kolekcija 40 afirmisanih i neafirmisanih modnih dizajnera sa Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija) predstavlja svoje radove na prvoj onlajn nedelji mode u Torinu – digitalno izdanje, od 3. do 9. oktobra 2020. godine (Torino Fashion Week 2020 – Digital Edition).

Od nekoliko predloga Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, u konačan izbor ušao je Imaginarium studio iz Banjaluke, kao deo IDOL kolekcije – ujedinjene kolekcije Balkana, navedeno je na sajtu Privredne komore RS.

Imaginarium studio je dizajn i art studio koji je registrovan kao malo preduzeće (s.p.) i vodi ga arhitekta i dizajner Aleksandra Ivanković, pseudonim Alexis Qu. Pretežna delatnost je proizvodnja visokokvalitetnih dizajnerskih odevnih predmeta od prirodnih materijala, primenom umetničkih i tradicionalnih zanata.

Aktuelan projekat na kom studio radi je ZMIJANJE.design, gde se kroz spoj savremenog dizajna i interpretacije tradicije nastoji prikazati svetska atraktivnost nasleđa naših prostora. Glavni akcenat je na raznolikoj primeni i prevođenju Zmijanjskog veza, koji je od 2014. godine zaštićen od strane UNESCO kao Nematerijalno kulturno nasleđe.

Zajednički projekat organizacija Dress for Success – Obučena za uspeh, uz podršku i saradnju nemačke nevladine organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe, preko Udruženja poslovnih žena i Evropske mreže preduzetništva (Entreprise Europe Network – EEN) zasnovan na konceptu regionalne socijalne platforme, omogućava direktno učešće kreatora, dizajnera, modnih brendova sa nefirmisanim kreatorima, dizajnerima, proizvođačima iz različitih socijalno osetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, deca sa autizmom, osuđena lica) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

Na nedelji mode u Torinu (TFW-2020), IDOL kolekcija predstavlja novi vid regionalne inicijative za Balkan, koja konceptom socijalne platforme promoviše različite inovativne pristupe sa direktnim učešćem kreatora, dizajnera, modnih brendova i različitih socijalno osetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, deca sa autizmom, osuđenici) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

IDOL kolekcija je objedinjena kolekcija mladih afirmisanih i neafirmisanih 40 dizajnera i kreatora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije. Predstavlja jedinstvenu fuziju drevnih kultura i simbola duge i bogate istorije i tradijcije Balkana. Regionalna socijalna platforma predstavlja alat promocije njihovih radova i proizvoda iz modne industrije i mogućnost umrežavanja i plasmana proizvoda na međunarodna tržišta, saopšteno je iz Privredne komore RS.

Učešće na TFW 2020 – digitalno izdanje je prvi korak ove inicijative koja je od velikog značaja za region, jer se prvi put predstavljaju modne kolekcije iz različitih društvenih sredina u svrhu podrške i promocije jedinstvenih brendova, modnih kolekcija i održive mode sa Balkana.

Zajednička inicijativa DfS-a i Helpa – stvaranje regionalne socijalne platforme ostvaruje sinergetski pristup poslovnog i nevladinog sektora u podršci nezaposlenih, mladih, žena, ranjivih i marginalizovanih grupa. Stvaranje mreže i predstavljanje Balkana na međunarodnom nivou, otvarajući potencijal novim tržištima i zainteresovanim stranama u različitim sektorima.

Inicijativa je značajna i za prevazilaženje digitalnih ograničenja pristupu rada usled pandemije, naročito ljudi socijalno osjetljivih grupa kako u regionu tako i šire, jer su većinom izolovani izvan mreže i sa slabim izgledima zapošljavanja i održavanja mikro i malih biznisa.

Najuspešniji učesnici nedelje mode u Torinu TFW-2020 imaće priliku da besplatno izlažu svoje proizvode tokom dva meseca nakon događaja.

Prenos događaja moguće je pratiti preko TFW-2020 veb platforme Live Streaming TFW 2020.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.