Izvor: Tanjug | Utorak, 06.10.2020.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za 50% manje noćenja turista u Italiji zbog korone

Ilustracija (Foto: Samot/shutterstock.com)
Italija očekuje da će ove godine uknjižiti 50-procentni pad noćenja turista zbog Kovida-19, prema istraživanju Istituta Demoskopika objavljenom danas.

Broj noćenja gostiju će pasti za 52,5%, na 173,5 miliona, a broj dolazaka turista će biti manji za 51,1%, na nešto više od 48 miliona, pokazuju rezultati istraživanja, prenosi agencija ANSA.

U studiji Deoskopike, zasnovanoj na pokazateljima za prvih osam meseci 2020, navodi se da se slika neće bitnije promeniti u ostatku godine.

Prihodi opština od boravišnih taksi pali su za više od 211 mil EUR, prema podacima iz istraživanja.

Turistička potrošnja se stopoštala za 16 mlrd EUR, pri čemu se gotovo polovina, ili 7,2 mlrd EUR, odnosi na pokrajine Veneto, Toskanu i Lombardiju koje u ukupnoj potrošnji stranih gostiju imaju udeo od preko 50%.

Veneto, Lombardija, Toskana, Sicilija i Lacio su pet najugroženijih regija, navodi se u istraživanju.

Predsednik Demoskopike Rafaele Rio izjavio je da "Vlada mora da odluči da li je turizam zaista strateški sektor za italijansku ekonomiju".

- Mora da deluje, da sa zainteresovanim stranama u sektoru sačini jedinstven plan za oporavak turizma, u kojem će biti utvrđeni ciljevi, strategije, akcije, finansijska sredstva i rezultati. U protivnom, izostanak vladinih mera će rezultirati parcijalnim odlukama lokalnih samouprava, koje će, vrteći se u začaranom krugu, odložiti oporavak italijanskog turizma - upozorio je Rio.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.