Izvor: senerges.rs | Ponedeljak, 05.10.2020.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Beograda i Prištine u izgradnji baterijskih skladišnih elektrana

Ilustracija
Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Privredne komore Srbije i teritorije pod kontrolom vlasti u Prištini planiraju da zajedničkim delovanjem podrže projekte izgradnje elektrana za skladištenje energije korišćenjem litijumskih baterija, piše portal Senerges.rs.

Dve komore planiraju da uspostave zajedničku energetsku sektorsku grupu, koja će pružati podršku izgradnji baterijskih skladišnih elektrana (battery storage power stations) i biće deo zajedničkog tima, koji će olakšati investicione projekte prema sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje SAD.

Grupa će takođe podržavati projekte za istraživanje litijuma, sledeći dostignuća rudarske kompanije Rio Tinto, koja je pre petnaest godina otkrila ležište litijumovog borata u dolini reke Jadar u Srbiji, za koje se procenjuje da sadrži 10% svetskih nalazišta ovog metala.

U sektoru distribucije električne energije, sistemi skladištenja energije za kasniju upotrebu doprinose dugoročnoj pouzdanosti i elastičnosti. Ključne tehnologije sistema skladištenja energije su pumpne hidroelektrane, akumulatori energije pomoću komprimovanog vazduha, zamajci, baterije i kondenzatori.

Od nedavno su litijum-jonske baterije stekle prednost kao vodeća tehnologija baterija zbog veće efikasnosti. Ključni pokretač rasta u izgradnji sistema skladištenja energije je kolokacija elektrana za proizvodnju obnovljive energije sa elektranama za skladištenje energije. Da je u pitanju veoma aktuelan trend govori i vest da je kod Maribora u Sloveniji upravo započeta izgradnja takve elektrane, kapaciteta 25 MWh, koja će 5 sati davati sistemu 5 MW.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.