NavMenu

Po novom zakonu o zdravstvenom osiguranju troškove sahrane neće snositi Republički zavod

Izvor: Danas Četvrtak, 10.11.2005. 13:00
Komentari
Podeli

Novim Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da, zbog neophodnih ušteda u zdravstvu koje je, između ostalog, nedavno tražila i Svetska banka, troškove sahrane više ne plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a kontrola bolovanja biće mnogo rigoroznija zbog brojnih zloupotreba u toj oblasti.


Dosad su naknadu za troškove sahrane dobijale zaposlene osobe i penzioneri iz Fonda za zdravstveno osiguranje, ali novčana davanja neophodno je smanjiti tako da ubuduće ova ustanova neće davati naknadu za takve troškove.

Do sada se dešavalo da se penzionerima takvi troškovi isplaćuju i iz Fonda za PIO, pa je novac za istu uslugu odlazio iz dva različita izvora. Prema podacima iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, troškovi pogrebnih usluga prošle godine bili su oko 565 miliona dinara, a planirani iznos za ovu godinu je 750 miliona dinara.


Broj osoba na bolovanju je u poslednjih nekoliko godina udvostručen. I ove godine Fond će za bolovanja, kao i prošle godine, izdvojiti oko sedam milijardi dinara.

Neophodno je uvesti bolju kontrolu bolovanja kako bi se uštedelo, ali i da bi se zaštitila prava onih koji su zaista bolesni. Zbog toga će komisija iz RZZO uvesti češću kontrolu i mogućnost veštačenja dijagnoze koju je lekar postavio. Dosad je pacijent nakon godinu dana neprekidnog bolovanja upućivan pred komisiju za proveru invalidnosti i radne sposobnosti, a ubuduće će se to činiti nakon šest meseci bolovanja.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, kao i zakoni o zdravstvenoj zaštiti i lekarskim komorama, nalaze se u skupštinskoj proceduri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.