NavMenu

Vlada donela odluku o izmenama i dopunama PUP opštine Ulcinj - Stvaraju se preduslovi za izgradnju solarne elektrane Briska gora

Izvor: eKapija Nedelja, 04.10.2020. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Vlada Crne Gore donela je odluku o izmenama i dopunama prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, a u cilju izgradnje solarne elektrane na Briskoj gori.

Izmenama i dopunama PUP-a se predlaže povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 ha na 925.25 ha, tj. kapaciteta solarne elektrane sa 118 MW na 262 MW.

Zemljište za izgradnju solarne elektrane je dato u zakup Konzorcijumu koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum i kompanija Sterling and Wilson.

- Kroz izradu Izmjena i dopuna PUP-a potrebno je stvoriti prostorno planske preduslove za izgradnju solarne
elektrane, a u skladu sa Ugovorom o zakupu zemljišta u državnoj svojini. Ugovorom je definisano da će se izgradnja solarne elektrane realizovati po fazama - navodi se u Vladinom dokumentu.

Prva faza podrauzumeva elektranu minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 meseci od dana potpisivanja Ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju solarne elektrane, na zemljištu za koje postoji važeća prostorno-planska
dokumentacija - zemljište I.

Druga faza odnosi se na izgradnju preostalog dela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, na zemljištu koje nije pokriveno važećom prostorno-planskom dokumentacijom - zemljište II.

- Zemljište I je obuhvaćeno PUP-om, odnosno na predmetnom lokalitetu planirano je sedam lokacija koje obuhvataju
2.997.363m2 državnog i 1.675.604m2 privatnog zemljišta, što čini obuhvat od 4.672.967 m2 - cca 470 ha.

Kako se navodi u dokumentu, prostornim planom posebne namene za obalno područje data je mogućnost
izgradnje solarnih elektrana na istom lokalitetu u obuhvatu od cca 650 ha. Kako nije navedeno da li se radi o privatnom ili državnom zemljištu, to znači da se odnosi kumulativno i na jedno i na drugo i obuhvata tri katastarske opštine - KO Briska gora, KO Zoganje i KO Darza.

Da bi se obezbedila realizacija kompletnog projekta potrebno je obuhvatiti priključak solarne elektrane, planirati koridor za priključni dalekovod dovoljne širine da projektant u kasnijoj fazi nema porblema oko definisanja trase. Isto važi i za kablovski vod ukoliko se donese odluka da priključak bude kabal.

Kako je ranije najavljeno, početak radova na solarnoj elektrani na lokalitetu Briska gora kod Ulcinja može se očekivati do kraja godine, a vrednosti investicije procenjena je na 200 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.