Izvor: Politika | Subota, 03.10.2020.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Monografija "Viminacium urbs et castra legionis" životni projekat Miomira Koraća

(Foto: Katarina Stevanović)
Bogato i izuzetno luksuzno izdanje velikog formata, od gotovo 700 stranica, od čega je ozbiljan deo u vrednim, retkim i do detalja preciznim fotografijama - monografija "Viminacium urbs et castra legionis" (Viminacijum grad i legijski vojni logor) verovatno je najobimnije štivo o ovom značajnom lokalitetu (rimskom vojnom logoru i gradu kod Starog Kostolca) do sada izdato, pa još na engleskom jeziku.

Ali slobodno se može reći i da je to životni projekat Miomira Koraća, autora i direktora Arheološkog instituta u Beogradu.

U knjizi čitalac može da nađe ne samo istorijske izvore, kompletan istorijat i hronologiju iskopavanja, najznačajnije pronalaske i razmatranja i zaključke o njima već i naučne metode koje se u tom obilju dešavanja koriste, a koje većina ne bi ni dovela u vezu sa arheologijom. Oblašću za koju Korać voli da pomene da čoveku koji se njome bavi pomaže da sačuva deo dečjeg duha.

- U knjizi naglašavam da je Viminacijum otkriven tek nešto malo više od 3% On nam svake godine podaruje nova saznanja pa će za pedesetak godina to biti jedan od najznačajnijih lokaliteta na svetu po informacijama koje će davati. Zato smo u Viminacijumu počeli da gradimo i veliki depo u koji ćemo smeštati sve blago koje pronađemo, dobrim delom ne razumevajući sve što lociramo. Ostavićemo zaveštanje u materijalu pa će neko drugi jednog dana saznati nešto novo što mi sada još nismo u prilici - naglašava sagovornik Politike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.