NavMenu

Siemens u Kragujevcu završava montažu 47 tramvaja namenjenih nemačkom gradu Bremenu

Izvor: Danas Subota, 03.10.2020. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock)Ilustracija
U kompaniji Siemens mobility lociranoj u Mind parku nadomak Kragujevca, u toku je završna montaža tramvaja marke Avenio, čija je proizvodnja u toj kompaniji startovala u martu ove godine.

U ovoj kompaniji ekskluzivno za Dnevnik kažu da je predviđeno da se krajem godine nemačkom gradu Bremenu isporuči u Kragujevcu proizvedenih 47 ovih tramvaja, od 77 koliko ih je nemački grad ukupno naručio od Simensa.

U slučaju da Grad Beograd raspiše javnu nabavku za železnička vozila, Siemens mobility će svakako evaluirati i eventualno dostaviti svoju ponudu - kažu u Simensu, komentarišući učestale medijske navode da i gradske vlasti u Beogradu planiraju da naruče određeni kontingent tramvaja od kragujevačkog proizvođača tih vozila.

U kragujevačkom Simensu, u kojem se u dve fabrike, pored tramvaja Avenio, proizvode i delovi za druga železnička vozila, trenutno je angažovano oko 800 zaposlenih. Posebno su, ističu, ponosni na inženjerski centar kompanije, "koji privlači vrhunske inženjerske talente iz cele Srbije".

- Centar trenutno zapošljava dvocifreni broj inženjera koji nameravamo u budućnosti da značajno povećamo - tvrde u ovoj kompaniji.

Napominju da je, trenutno, glavni cilj kompanije "završna montaža i puštanje u rad određenih šinskih tramvaja Avenio za odabrane projekte (kupce), takođe i proizvodnja komponenti za druga železnička vozila".

Postoji kažu, "plan Vlade Srbije da industrijsko područje Kragujevca poveže železničkom vezom, što bi doprinelo njegovom daljem razvoju".

Prema saznanjima nadležnih u kompaniji, u idejnoj fazi je i izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca, koja bi prolazila pored Mind parka, čime bi taj industrijsko-tehnološki kompleks bio povezan sa četvorokolovoznom saobraćajnicom kojom Kragujevac "izbija" na Koridor 10, a čija bi 16 godina duga izgradnja trebalo da bude okončana krajem ovog meseca, ali i sa brzom saobraćajnicom kojom bi Kragujevac, kod Mrčajevaca, trebalo da bude vezan sa Moravskim i Koridorom 11.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.02.2024.  |  Građevina

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja. Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.