NavMenu

Kiše odložile setvu pšenice u Srbiji - Izvoz oko 1,5 miliona tona iz ovogodišnjeg roda

Izvor: Beta Subota, 03.10.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Kiše su u Vojvodini zaustavile pripremu zemljišta za setvu pšenice, raži, ječma i ovsa, iako je počeo optimalan rok, rekao je pрedsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je za Betu rekao da je "godina čudna" i da je poslednjih dana u pojedinim delovima Vojvodine palo po 30 litara kiše po kvadratu i da ne može da se radi, a da je optimalan rok za setvu od 1. do 25. oktobra.

- Padavine su neravnomerne, negde je suva zemlja, a negde prevlažna, pa je veoma malo zemljišta pripremljeno za setvu pšenice - rekao je Jakšić.

Prema rečima stručnjaka za poljoprivredu Milana Prostrana, u Srbiji se retko kada u optimalnom roku zaseje pšenica, prošle godine samo 40% od oko 550.000 hektara zasejanih površina.

To, kako je rekao, nije dobro i utiče na prinos, pa bi trebalo ubrzati berbu kukuruza, jer se pšenica seje uglavnom na tim njivama, da bi se setva završila u poželjnom roku.

- Poljoprivrednici su ove godine motivisaniji za setvu pšenice, jer je cena bolja nego prošle godine i kilogram košta 17-18 dinara, a prošlogodišnja je dostizala i cenu od 21 dinar - rekao je Prostran.

Dodao je da je kvalitet ovogodišnjeg roda bolji nego prošle godine i da će rasti tražnja kada počne izvoz, a počeće uskoro jer je potrebno da pšenica posle žetve dva meseca "odleži" zbog vlage.

Prostran je rekao da će za izvoz biti oko 1,5 miliona tona pšenice iz ovogodišnjeg roda od 2,9 miliona, jer za domaću potrošnju treba oko 1,4 miliona tona.

- Kvalitet pšenice je dobar i možda će moći da se izvozi i na probirljivija tržišta kao što je Egipat, koji za nacionalno jelo kus kus koristi specijalnu vrstu brašna - rekao je Prostran.

Pšenica je, kako je rekao, vodeća kultura u Srbiji i to poljoprivrednici znaju, zbog toga što može da se čuva dve godine, a da ne izgubi kvalitet. Razlog da se zaseju veće površine od prošlogodišnjih je, prema njegovim rečima i epidemija, pa treba obezbediti zalihe žita.

Prostran je istakao da poljoprivrednici treba da promene naviku i ne seju pšenicu koja nije deklarisana, jer je u tom slučaju rod za 50% slabiji.

- Treba iskoristiti ponudu države da se robnom razmenom merkantilne, odnosno pšenice za ishranu, dobije semenska pšenica - rekao je Prostran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.