NavMenu

U Orlovatu se uzgajaju paprika, batat i spelta koji imaju svoje kupce

Izvor: Dnevnik Petak, 02.10.2020. 11:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra)Ilustracija
Na njivama porodice Damjanov iz Orlovata berba paprika je u punom jeku. Damjanovi nemaju problem sa plasmanom robe, jer imaju tradicionalne kupce koji se, kad se jednom upoznaju sa kvalitetom proizvoda iz ovog poljoprivrednog gazdinstva, vraćaju svake godine.

- Ove godine smo pod paprikom imali jedan hektar. Seme paprike je već godinama u našem domaćinstvu, a kvalitet nam potvrđuju višegodišnji zadovoljni kupci. Imamo kupce koji dolaze iz centralne Srbije i uzimaju baš našu, banatsku papriku, za preradu i izvoz - kaže Aleksandra Kovačević Damjanov.

Damjanovi su ove godine izuzetno zadovoljni i prinosom i kvalitetom, a isto tako, cenom i potražnjom paprike.

- Naše gazdinstvo se povrtarstvom i ratarstvom bavi više od 40 godina. Mi smo proizvođači semena, rasada i finalnog proizvoda, kao što je domaći ajvar od pečene paprike, koji pakujemo u tegle - ističe Aleksandra.


Uzgoj batata

Osim što ovih dana beru paprika, Damjanovi se spremaju za vađenje još jednog povrća.

- Za batat smo se odlučili prvi put ove godine. Novi smo u tom poslu. Batat, ili kako ga još zovemo slatki krompir, praktično je organska namirnica koja se ne tretira i kao takva je pogodna za davanje bebama u vidu prvih kašica. Vrlo je hranljiv, zdrav i očekujemo da on tek postane prepoznatljiv, pa i popularan. Odlična je namirnica za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Slatki krompir se takođe preporučuje u ishrani dece i sportista, jer obezbeđuje energiju, minerale i vitamine. Od njega tek očekujemo rezultate - ističe sagovornica Dnevnika.

Na njivama poljoprivrednog gazdinstva Damjanov gaje se sve tradicionalne ratarske i povrtarske kulture, ali svoje mesto nađu i neke pomalo zaboravljene.

- Ponosni smo i na speltu, i to organsku, od koje pravimo brašno - dodaje Aleksandra Кovačević Damjanov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.