Izvor: eKapija | Petak, 02.10.2020.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agencija Moody's potvrdila kreditini rejting Beograda za 2020. godinu

(Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za jutarnji program Studija B da je američka kreditna agencija Moody's potvrdila kreditni rejting Grada Beograda Ba3 pozitivan za 2020. godinu. Isti kreditni rejting ima Republika Srbija, prenosi Beoinfo.

Kreditni profil Grada Beograda ("Ba3 pozitivan") ukazuje na promišljeno fiskalno upravljanje koje je rezultiralo zdravim fiskalnim učinkom, kaže se u analizi agencije Moody's koja je objavljena na zvaničnoj prezentaciji ove agencije i dodaje se da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini.

Kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizuju ekonomski šok nastao usled epidemije. Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat, bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju.

- Razborito upravljanje budžetom Grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje pozitivne izglede", kaže američka agencija. Očekujemo da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou. Prosečan gotovinski saldo na računima Grada je u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara (2018. godine je iznosio 13 milijardi dinara), što čini 14% prihoda iz poslovanja. Gotovinske rezerve Grada veće su za 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga, koji dospeva 2020. godine, i pružaju Gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu - navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43% prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan onom u prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87%, koliko je zabeleženo pre pet godina. Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB, "Aaa stabilan") u septembru 2019, kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 mil EUR, ocenjuje Moody's.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija Moody's hvali finansijsko poslovanje Grada Beograda.

Aspekti uprave su značajni za kreditni rejting Beograda. Beograd primenjuje razborito finansijsko planiranje, koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se Gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i što daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status, napisano je u ovom izveštaju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.