Izvor: RTS | Petak, 02.10.2020.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Mlekarskoj školi u Pirotu počela proizvodnja prvih organskih sireva od ovčijeg mleka u Srbiji - Uskoro i u supermarketima

Ilustracija (Foto: Francesco de Marco/Shutterstock)
U Mlekarskoj školi u Pirotu počela je proizvodnja prvih organskih sireva od ovčijeg mleka u Srbiji. Za sada se mogu nabaviti samo u Pirotu.

Proizvodnja je i dalje tradicionalna, ali se u Mlekarskoj školi sve više prilagođavaju zahtevima tržišta. U korpi od leskovog pruća, odnedavno se izrađuje i organski ovčiji kačkavalj, a staroplaninski ovčiji sir je novi specijalitet škole.

- Kvalitetno napravljen, po staroj recepturi, bez aditiva, bez ikakvih dodataka, bez konzervanasa. Jedini dodatak je kuhinjska so. Tako da uz punu fazu zrenja i kvalitetno održavanja, dobijemo jedan vrhunski proizvod - kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Stručnjaci ističu da su proizvodi mlekarske škole izuzetnog kvaliteta, jer je takvo mleko sa Stare planine. Ovaj kraj je poznat po organskim farmama.

- Mi imamo proizvod od zdravih ovaca, od zdravih krava. Ako uz to pridodamo i dobru ekologiju, odnosnu netaknutu prirodu, ispunjene su sve predispozicije da sa veštim rukama i u dobrim uslovima iz Mlekarske škole dobijemo kvalitetan proizvod - kaže Miloš Petrović, direktor Veterinarskog instituta Niš.

- Proširenje proizvodnje na ovakav način možda znači da je to još jedna šansa da se mladi vrate na selo i da se Pirot vrati na poziciju staroplaninskog ovčarskog kraja gde je ovčarstvo baza ekonomije i ekonomskog razvoja - kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Za sada su organski sirevi od ovčijeg mleka u fazi ispitivanja tržišta, pa se mogu kupiti samo u Pirotu. U Mlekarskoj školi se nadaju da će se uskoro naći i u supermarketima širom Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.