NavMenu

Tajanstvena softverska firma Palantir izašla na berzu

Izvor: Tanjug Petak, 02.10.2020. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
Softverska kompaniju Palantir, koja snabdeva tajne službe podacima i imidž gradi na tajnovitosti, izašla je na berzu, pa se ponešto o njoj i saznalo.

Kod Palantira, verovatno najzloglasnije softverske firme na svetu, sakrivanje informacija je poslovni model, jer navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce, pa se tako malo zna o toj kompaniji.

Izlazak Palantira na berzu menja puno stvari, jer se već u prospektu uoči izlaska na berzu ponešto moralo otkriti. Od osnivanja prije 17 godina firma nikad nije ostvarila profit, a možda će tako biti i ubuduće, navodi se u prospektu. Uprkos tome, vrednost se procenjuje na 22 mlrd USD.

Odmah prvog dana na berzi je vladalo veliko interesovanje za deonice, pa je početna cijena od 7,25 USD na kraju dana porasla na 10 USD, što znači rast od 38%.

Među klijentima ove firme su američke službe CIA, FBI, NSA kao i Marinci. Gotovo svaka američka ustanova koristi usluge Palantira. I u Nemačkoj recimo policija u pokrajini Hesen koristi programe ove firme za borbu protiv kriminala.

Kompanija iz Silicijumske doline ima ukupno 125 klijenata, prenosi B92.net. Prema medijskim izveštajima, Palantir je pomogao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena. Tu tvrdnju firma nikad nije komentarisala.

Izvesno je da jesu doprineli otkrivanju investicionog prevaranta Bernija Madofa. Ali, gde radi oko 2.400 zaposlenih i ko tačno koristi usluge - to je dugo bila tajna. Ne čudi zato da Palantir bije glas najtajanstvenije firme u softverskoj dolini u Kaliforniji. Ko u nju investira, ne može da bude siguran u šta se upušta.

- Ko u budućim izveštajima o profitu bude tražio jasne informacije, biće razočaran, jer je menadžment Palantira vrlo tajnovit. Mislim da će brojni potencijalni ulagači pričekati pre nego što razmotre investiciju - kaže Nik Ajnhorn iz Renaissance Capitala koji se bavi analizom novajlija na berzi.

Za osnivače kompanije Aleksa Karpa i Petera Tila izlazak na berzu je u svakom slučaju unosan. Ako sve prođe dobro, skupiće milijarde za preduzeće koje do sada nije imalo ni jednog centa profita.

Palantir se svesno okreće privatnim klijentima. Firma želi da se oslobodi tajnovitih poslova s tajnim službama. Poslovi s privatnicima bi trebalo da ubuduće donose više od polovine prihoda.

Palantir je prošle godine imao promet od 742 mil USD. Ali, istovremeno je preduzeće izgubilo više od pola milijarde dolara i zato se sumnja u procjenu vrijednosti.

Kritičare brinu i što je Palantir pre četiri godine navodno bio umešan u skandal firme Kembridž Analitika koja je preko Fejsbukovih podataka o korisnicima vodila kampanju za Donalda Trampa.

Često se čuje i da Palantir ugrožava ljudska i građanska prava. - Palantir je suodgovoran za nadzor, hapšenja i progon u našim gradovima - rekla je meksička aktivistkinja Hasinta Gonzalez.

Od 2014. Palantir pomaže američkoj ustanovi za useljavanje i carine ICE, te ministarstvu za unutrašnju sigurnost u pronalaženju nepoželjnih migranata i izbjeglica koji su ilegalno ušli u zemlju.

I sam osnivač kompanije Karp navodi da su neki zaposleni dali otkaz, jer nisu htjeli da obavljaju takav posao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.