Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.10.2020.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministar finansija sa Fiskalnim savetom - Prioritet ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem, sa kojim je razgovarao o rezultatima u tekućoj 2020. godini, kao i o budžetu za 2021. godinu, a uoči naredne misije Međunarodnog monetarnog fonda koja počinje 5. oktobra 2020. godine, saopštili su iz Ministarstva.

Kada je reč o rezultatima u 2020. godini, prema trenutno raspoloživim podacima, oni su bolji od planiranih, te se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa privrednim rastom koji će biti između -1% i 0%.

Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, kao i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa "švajcarskom formulom", a plate u skladu sa inflacijom.

Sagovornici su se saglasili da treba da postoji određena fleksibilnost u budžetu za narednu godinu, a s obzirom na neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa. Složili su se i da i dalje treba nastaviti sa javnim investicijama, a ministar Mali je istakao da je apsolutni prioritet Vlade dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture. Kako je rekao, to će dodatno uticati na brži privredni rast. Takođe, ministar je istakao da će se i naredne godine javni dug držati pod kontrolom, kao i deficit.

Ministar Siniša Mali je rekao da će se i ove godine poštovati kalendar kada je u pitanju usvajanje godišnjeg budžeta, te da očekuje da će biti usvojen u skupštini do 1. decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.