Izvor: Tanjug | Četvrtak, 01.10.2020.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

BDP prošle godine realno veći za 4,2% u odnosu na 2018. godinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Bruto domaći proizvod (BDP) u 2019. godini iznosio je u tekućim cenama 5.417,7 milijardi dinara i u odnosu na 2018. godinu bilo je nominalno veći za 6,8%, a realno za 4,2%, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po delatnostima najznačajnije učešće u formiranju prošlogodišnjeg BDP-a imali su sektor prerađivačke industrije (13,7%), sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,4%), sektor poslovanja nekretninama, (6,9%), a slede sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ( 6,0%) i sektor građevinarstva (5,7%).

Prema agregatima upotrebe BDP-a, učešće izdataka za individualnu potrošnju sektora domaćinstava iznosilo je 67,1%, za individualnu potrošnju sektora države izdaci su bili 9,3%, a za kolektivnu potrošnju sektora države 7,3%.

Bruto investicije u osnovna sredstva bile su 22,5%, izvoza dobara i usluga 51%, a uvoza dobara i usluga 61%.

Sektorski posmatrano po delatnostima u 2019. godini u građevinarstva ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) od 33,7%, slede sektor informisanja i komunikacija sa 8,3%, pa državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja 7,5%, sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila 6,2%i usluga smeštaja i ishrane 6%.

Realni pad BDV-a zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (1,6%), i sektoru zdravstvene i socijalne zaštite - 1,4%.

Gledano sa rashodne strane realni rast zabeležen je kod svih agregata, kod bruto investicija u osnovna sredstva je to 17,2%, uvoz dobara i usluga 10,7%, izvoz dobara i usluga 7,7%, izdaci za individualnu potrošnju sektora domaćinstava 3,5%, izdaci za individualnu potrošnju sektora države 2,6%i izdaci za kolektivnu potrošnju sektora države 1,3%.

RZS navodi da objavljuje prethodne rezultate godišnjeg obračuna BDP-a za 2019. godinu, kao i konačne podatke za 2018. godinu, u skladu sa novim programom publikovanja podataka o BDP-u.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE