Izvor: Beta | Utorak, 23.03.2010.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD i Intesa finansiraju sa 30 mil EUR mala preduzeća u Srbiji

(Foto: b)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je banci Intesa Beograd zajam od 30 mil EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, saopštio je kreditor.

Ta kreditna linija predstavlja deo paketa vrednog 100 mil EUR koji je EBRD obezbedio za tri članice Intesa Sanpaolo grupe u istočnoj Evropi.

Sredstva EBRD biće upotrebljena za finansiranje investicija i potreba za obrtnim kapitalom privatnih kompanija koje posluju u Srbiji kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite u visini do 2,5 mil EUR.

- Ta kreditna linija će omogućiti banci Intesa Beograd da poveća ulogu u finansiranju privatnih malih i srednjih preduzeća i da poveća konkurenciju na tom sektoru - istakla je direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek.

Banka Intesa Beograd, u većinskom vlasništvu Intesa Sanpaolo grupe, najveća je komercijalna banka u Srbiji. Banka ima 1,4 miliona klijenata, bruto bilansnu sumu od 3,4 milijarde evra, ukupne depozite od 1,75 milijardi i ukupne plasmane veće od dve milijarde.

Toj banci EBRD je 2009. godine odobrio kreditnu liniju od 10 mil EUR za projekte energetske efikasnosti u kompanijama u Srbiji.

Finansijska sredstva koja je EBRD odobrio Intesa Sanpaolo grupi uključuju kreditnu liniju od 20 mil EUR za Intesa Sanpaolo banku u Bosni i Hercegovini i 50 miliona za CIB banku u Mađarskoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.