Izvor: Portal Vrnjačka Banja | Sreda, 30.09.2020.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jerinin grad ili Koznik - Istorijska turistička atrakcija (VIDEO)

(Foto: YouTube/Screenshot)
Ukoliko ste avanturista, volite istoriju i tradiciju, obavezno posetite Koznik, jedinstvenu atrakciju na planini Goč nadomak Vrnjačke Banje.

Srednjovekovni grad Koznik, izgrađen je na strmoj planinskoj kosi, ogranku Kopaonika na 922 m nadmorske visine. Uzvišenje je centralni deo nekadašnje tvrđave od čijih 7 kula je sačuvano samo nekoliko.

Temelji kula koje su porušene su vidljivi, pa se može pretpostaviti kako je Koznik nekada izgledao. U okviru utvrđenja nalazi se mala crkva, vrlo bogato islikana sa sačuvanim arhitektonskim fragmentima. Sačuvana su i 4 bunara koji i danas imaju pijaću vodu.

Sačuvani ostaci iz 14. veka ukazuju da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kojem je on često boravio. Ovaj srednjevekovni grad poznat je i kao Jerinin grad.

Jerina je u našoj istoriji poznata kao žena despota Đurđa Brankovića, a koja je ostala upamćena po tome što je navodno veliki kuluk nametala narodu.

"Koznik – grad vitezova" je manifestacija koja se od 2008. godine održava na ostacima srednjevekovnog grada Koznik. Ova manifestacija poznata je po srednjovekovnoj hrani, vinu, muzici i viteškim borbama koji se odvijaju u autentičnom okruženju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.