Izvor: Beta | Sreda, 30.09.2020.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja NIS-a i Elektronskog fakulteta u Nišu u oblasti digitalizacije - Otvorena coworking zona

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Naftna industrija Srbije (NIS) i Elektronski fakultet u Nišu otvorili su na tom fakultetu prostor za realizaciju zajedničkih projekata digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona).

Cilj saradnje stručnjaka NIS-a i profesora i studenata tog fakulteta je razmena znanja i ekspertize i povezivanje biznis sektora s akademskom zajednicom da bi se realizovali zajednički projekti i stvorili novi proizvodi na obostranu korist, navedeno je u saopštenju.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić.

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, kazao je da će mladi naučnici učestvovati u projektima te kompanije i "dobiti iskustvo korporativne prakse i razumeti realnu primenu znanja u poslovnim procesima".

S druge strane, nastavio je on, "NIS će dobiti svež, inovativni pristup generacija kojima pripada budućnost. To je veoma važno i u procesu digitalizacije, jednom od naših najvažnijih ciljeva", rekao je direktor.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić je istakao da taj fakultet prati potrebe privrede u zemlji i svetu:

- Nastojimo da ostvarimo saradnju s najvećim svetskim i regionalnim kompanijama u cilju pružanja praktično primenljivog znanja svojim studentima i stvaranja kadra za kojim postoji potreba, pre svega u našoj zemlji.

Krajem 2019. godine NIS i Elektronski fakultet su potpisali Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu kojeg su fakultetu data sredstva NIS za kupovinu računarske opreme.

Predviđena namena doniranih radnih stanica je obučavanje studenata iz oblasti mašinskog učenja, koje zahteva izuzetno velike lokalne računarske resurse i veliku količinu podataka. Taj prostor će se koristiti i za radionice, predavanja i vebinare.

Ukupna sredstva koja je NIS donirao Fakultetu za opremanje i adaptaciju prostora iznose oko pet miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.