Izvor: Beta | Sreda, 30.09.2020.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pad spoljnotrgovinske razmene Srbije od januara do kraja avgusta 7%

Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 25,08 mlrd EUR, što je pad od 7% u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti 10,62 mlrd EUR - za 7,6% manje nego prošle godine, a uvozeno za 14,46 mlrd EUR, što je smanjenje od 6,5%.

Deficit iznosi 3,84 mlrd EUR i za 3,2% je manji u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 73,5% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,3%.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,6% ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner Srbiji su zemlje CEFTA, sa kojima je njen suficit u razmeni bio oko 1,34 mlrd USD, kao rezultat izvoza uglavnom poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

U avgustu ove godine iz Srbije je izvezena robe u vrednosti 1,30 mlrd EUR što je 4% manje u odnosu na isti mesec 2019. godine. Uvoz je iznosio 1,75 mlrd EUR i za 2% je manji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.