NavMenu

NEDIMOVIĆ: Poljoprivrednici već dobili 20 mil USD kredita od DFC-a, prve garancijske šeme najkasnije za dva meseca

Izvor: Tanjug Sreda, 30.09.2020. 11:46
Komentari
Podeli
Branislav Nedimović (Foto: YouTube/screenshot)Branislav Nedimović
Ministarstvo poljoprivrede još od januara sarađuje sa Američkom agencijom za međunarodnu finansijsku pomoć (DFC), a ta garancijska šema pomoći poljoprivrednicima vredi 60 mil USD, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je gostujući na TV Pink pojasnio da je 20 miliona već otišlo kroz kreditnu podršku, preko tri banke.

- Suština je da za obezbeđenje investicije poljoprivrednog proizvođača, recimo kupovine zemlje, DFC i država daju 60% a poljoprivrednik ostalih 40%, što je posebno važno jer se poljoprivrednici upravo zato što ne žele da nešto svoje daju kao sredstvo obezbeđenja kredita, ređe i odlučuju na investicije - pojasnio je Nedimović.

On je naveo su DFC-u ponuđene tri stvari iz oblasti poljoprivrede od kojih je prva u vezi sa startapima za mlade koji prvi put ulaze u poljoprivrednu proizvodnju, druga je žensko preduzetništvo, a treća je prehrambena industrija, odnosno veliki proizvođači koji nisu obuhvaćeni IPARD-om i državnim programima pomoći.

Nedimović je pojasnio da se prva linija odnosi na poljoprivrednike do oko 40 godina kojima bi se kroz grantove pomogao odlazak na selo i ulazak u poljoprivrednu proizvodnju.

Kada je reč o drugoj liniji u kojoj je žensko preduzetništvo, njome bi se pomagala proizvodnja karakteristična za seoska domaćinstva gde su žene nosioci proizvodnje, dakle pretežno proizvodnja ajvara, sira, džema i slično.

Trećim programom bi se pomoglo naše voćarstvo, povrtarstvo, prerada kukuruza i pšenice, kao sektori koji nama sada nedostaju.

Dodao je da prve garancijske šeme treba očekivati u narednih mesec, dva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.