Izvor: eKapija+ | Sreda, 30.09.2020.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dijalog privrede i države - Šta donosi novi Carinski zakon

(Foto: Švajcarsko-srpska trgovinska komora)
Webinar na temu novog carinskog zakona održan je u utorak 29. septembra 2020. godine, u okviru zajedničke inicijative Belgijsko-srpske poslovne asocijacije, Švajcarsko-srpske trgovinske komore i Helenskog privrednog udruženja Srbije.

Učesnike webinara, među kojima je bilo približno 50 predstavnika kompanija, je pozdravila Nataša Mirković, p.o. v.d. direktora-koordinator zajedničkih poslova Uprave Carine, koja je ukazala na značaj novina koje je novi carinski zakon doneo, a u cilju omogućavanja efikasnijeg carinskog poslovanja u skladu sa savremenim potrebama.

Slobodan Tomić, koordinator za sprovođenje carinskih procedura u Odeljenju za carinske procedure u Sektoru za carinske postupke Uprave Carine, je zatim predstavio najvažnije razlike u odnosu na Carinski zakon iz 2010. godine, kao i način na koji je omogućen prelazak na bespapirno, modernizovano poslovanje. Nakon toga, Jovana Veljović, samostalni carinski savetnik u Odeljenju za OPS i pojednostavljene carinske procedure u Sektoru za carinske postupke UC je prezentovala status Ovlašćenog Privrednog Subjekta (OPS), povlastice koje ovaj status donosi firmama, kao i proceduru za njegovo sticanje.

Učesnici su više o najvažnijim novinama u novom Carinskom zakonu imali prilike da čuju i od Nebojše Jovanovića, rukovodioca u sektoru za poreski konsalting u kompaniji Deloitte Serbia, dok je u ime kompanije Nelt govorio Ivan Milićević, menadžer razvoja novih poslova u logistici, koji je sa učesnicima podelio iskustva kompanije u paktičnoj primeni zakona.

Veliki broj učenika koji je pratio ovaj događaj je imao priliku da u direktnom, konstruktivnom dijalogu sa predstavnicama Uprave Carine dobije konkretne odgovore na pitanja, i na taj način unaprede svoje međunarodno poslovanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.