NavMenu

Evropska komisija: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji

Izvor: Tanjug Utorak, 29.09.2020. 20:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septemrbu 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.

Indeks poslovnog raspoloženja u Srbiji, koji izračunava Komisija, popeo se sa 82,7 poena u avgustu na 89,8 bodova u septembru, pokazuju rezultati ankete objavljeni na zvaničnom veb sajtu EK.

Indikator očekivanja novog zapošljavanja kod privrednika u Srbiji takođe je skočio sa avgustovskog nivoa od 102,1 bod na 109,6 poena u septembrui.

Znatno je poboljšan poslovni sentiment u srpskoj industriji, gde je prema pokazateljima Komisije, indeks napredovao sa minus 3,1 poena u avgustu na minus 1,6 poena ovog meseca, dok su u sektoru usluga poslovna očekivanja skočila sa nivoa od minus 18,9 bodova prošlog meseca na minus 10,4 u septembru.

Rast beleži u septembru i indeks poverenja srpskih potrošača na 6,2 poena u odnosu na avgustovskih 4,0 boda, dok je u sektoru maloprodaje poslovno raspoloženje prešlo iz minusa od 5,1 poena u avgustu na pozitivnu teritoriju u septembru sa indeksom od plus 1,9 bodova.

Jedino je među kompanijama iz građevinskog sektora došlo do porasta pesimizna u septembru, s obzirom na to da je poslovno raspoloženje splasnulo na minus 7,1 poen sa nivoa od minus 3,2 boda u avgustu, prema rezultatima istraživanja Evropske komisije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Kako da onlajn proverite radni staž i visinu buduće penzije?

Građani Srbije koji žele da dobiju informacije o stažu osiguranja ili da dobiju okvirnu projekciju visine buduće penzije, moći će to da učine preko elektronskog servisa PIO fonda. Međutim, za korišćenje elektronskih servisa "Moj staž i moja penzija" i "e-Kalkulator" neophodno je imati eID broj građana. Za osiguranike koji nemaju eID građana, na sajtu Fonda PIO dostupan je elektronski servis "Uvid u podatke matične evidencije", za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.