NavMenu

Evropska komisija: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji

Izvor: Tanjug Utorak, 29.09.2020. 20:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septemrbu 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.

Indeks poslovnog raspoloženja u Srbiji, koji izračunava Komisija, popeo se sa 82,7 poena u avgustu na 89,8 bodova u septembru, pokazuju rezultati ankete objavljeni na zvaničnom veb sajtu EK.

Indikator očekivanja novog zapošljavanja kod privrednika u Srbiji takođe je skočio sa avgustovskog nivoa od 102,1 bod na 109,6 poena u septembrui.

Znatno je poboljšan poslovni sentiment u srpskoj industriji, gde je prema pokazateljima Komisije, indeks napredovao sa minus 3,1 poena u avgustu na minus 1,6 poena ovog meseca, dok su u sektoru usluga poslovna očekivanja skočila sa nivoa od minus 18,9 bodova prošlog meseca na minus 10,4 u septembru.

Rast beleži u septembru i indeks poverenja srpskih potrošača na 6,2 poena u odnosu na avgustovskih 4,0 boda, dok je u sektoru maloprodaje poslovno raspoloženje prešlo iz minusa od 5,1 poena u avgustu na pozitivnu teritoriju u septembru sa indeksom od plus 1,9 bodova.

Jedino je među kompanijama iz građevinskog sektora došlo do porasta pesimizna u septembru, s obzirom na to da je poslovno raspoloženje splasnulo na minus 7,1 poen sa nivoa od minus 3,2 boda u avgustu, prema rezultatima istraživanja Evropske komisije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Energija, Finansije

EPS uvozi struju gotovo besplatno - Zašto je u Evropi cena električne energije otišla u minus?

U nedelju u 10 sati 1 MW električne energije na našem tržištu u veleprodaji koštao je, verovali ili ne, svega 12 evrocenti. U nekim evropskim zemljama cene struje su čak otišle u negativnu zonu. Na primer, u Holandiji prošlog vikenda elektrodistribucija je plaćala domaćinstvima da potroše njenu struju. Oko 190.000 domaćinstva koja imaju fleksibilne ugovore o snabdevanju strujom, sa dinamičnim određivanjem cene, u nedelju između

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.