Izvor: eKapija | Utorak, 29.09.2020.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Pukovcu kod Doljevca u planu gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Opština Doljevac oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Pukovac sa prilaznim putem, a idejno rešenje izradio je MG Projekt Niš.

Područje urbanističkog projekta ima površinu od 1ha 18a 57m2 i nalazi se u severnom delu katastarske opštine Pukovac na samoj granici sa katastarskom opštinom Kočane.

Projektom je predviđena gradnja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za tretman otpadnih voda kontejnerske biofiltracije 360 m3 na dan.

Kompleks postrojenja, kako se navodi, potrebno je predvideti u ograđenom–kontrolisanom prostoru radi zaštite objekata, kontrolisanog ulaska i izvođenja intervencija na objektu, kao i drugih mera zaštite i održavanja. Ulaz u kompleks obezbediti kroz kliznu kolsku i pešačku kapiju.

U okviru kompleksa predvideti neophodne manipulativne površine, trotoare i zelenilo. Slobodne površine zasađuju se dekorativnim zelenilom, sa formiranjem zaštitnog pojasa duž ograde kompleksa koji treba da obezbedi zaštitu od širenja eventualnih neprijatnih gasova van kompleksa kao i prikladan pejsaž, uz upotrebu pretežno autohtonih drvenastih vrsta.

Koncepciju postrojenja prilagoditi savremenim i racionalnim tehnologijama uz sagledavanje uticaja posebnih zagađivača na njihov rad. Predvideti uređaje za merenje i registrovanje količina otpadnih voda pre i posle tretmana na postrojenju sa odgovarajućim analizama kvaliteta otpadnih i prečišćenih voda.

Prilaz komleksu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obezbediti sa postojećeg puta.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.