NavMenu

Gradska biblioteka u Subotici dobija novu čitaonicu u naredne dve do tri nedelje

Izvor: RTV Utorak, 29.09.2020. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
U godini jubileja, 130 godina postojanja i rada, Gradska biblioteka u Subotici dobija novu čitaonicu. U okviru zdanja biblioteke pri kraju je izgradnja novog savremenog objekta za čitaoce, ali i istraživače.

Skrivena u dvorištu jedne od najlepših građevina Subotice igrađena je nova čitaonica površine oko 400 m2. Zamišljena je tako da odgovori na sve izazove bibliotekarstva 21. veka: da pruži korisnicima mogućnost da koriste digitalne formate, da se posebno bave istraživanjem zavičajne građe, a jedan deo ovog prostora biće namenjen stručnim službama.

- Mi smo godinama unazad promišljali razvoj i koncepciju ove celokupne zgrade koja je zaštićeni spomenik kulture. I naš je koncept da u narednim godinama kompletno revitalizujemo, konzervišemo i sačuvamo ovu zgradu. A ukazao nam se prostor u dvorištu da jedan deo naših akivnosti prebacimo u dvorište - kaže direktor Gradske biblioteke Subotica Dragan Rokvić.

Investicija je vredna 70 miliona dinara, koji su obezbeđeni iz inostranih fondova.

- Velika je i značajna podrška Nacionalnog saveta Mađara u Vojvodini, velika je podrška Betlen Gabor fondacije, prvenstveno i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, koji je našao razumevanja, dovoljno i vremena da se posveti onome što mi se čini da je kapitalno u našem gradu, a to je kulturna baština i biblioteka koja je najstarija ustanova kulture - ističe Rokvić.

Završetak radova očekuje se u naredne dve do tri nedelje, a osim nove čitaonice u godini jubileja Gradska biblioteka dobiće i monografiju posvećenu njenom istorijatu "Knjige i čitanje u Subotici".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.