NavMenu

U Bačkoj Palanci u toku žetva soje, pa sledi skidanje kukuruza - Šećerne repe ima zanemarljivo malo

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 28.09.2020. 19:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Eaks 1979/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivrednici sa teritorije opštine Bačka Palanka su ovih dana na svojim njivama, gde je u toku žetva soje. Očekivani prinosi su oko 3.300 kilograma po hektaru, mada sve zavisi od količine padavina koje su zadesile određeni lokalitet.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Bačka Palanka, Miroslav Ivić, objašnjava da se desilo da lokaliteti udaljeni manje od 20 kilometara od Bačke Palanke, a koji su imali manje kiše, nemaju ni tri tone soje po hektaru, koliko se smatra za prosečan rod. Iako bi prema ovoj statistici bačkopalanački poljoprivrednici sa očekivanih 3. 300 kilograma po hektru, zapravo bili iznad proseka, to je ipak ispod njihovih očekivanja, uzimajući u obzir vremenske uslove tokom ove godine.

Ukoliko sve bude kako je planirano, žetva soje biće završena za oko sedam dana, a tada će sva mehanizacija biti usmerena na skidanje kukuruza.

Što se tiče šećerne repe, ove kulture u opštini Bačka Palanka ima zanemarljivo malo, kaže naš sagovornik. Poljoprivrednicima je šećerena repa bila neisplativa, pa je nisu ni sejali.

- Iako se situacija donekle promenila ove godine, pa su šećerane ipak malo podigle cenu, to je već bilo kasno da bi se poljoprivrednici uključili u proces proizvodnje - kaže Ivić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.