NavMenu

Cena nafte stabilna iako rast korona infekcija pritiska tražnju

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 28.09.2020. 16:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Cene nafte su stabilne, mada će septembar, po svemu sudeći, završiti s prvim mesečnim padom od aprila, jer rast broja slučajeva zaraženih korona virusom pojačava zabrinutost trgovaca u pogledu tražnje.

Sirova severnomorska nafta Brent trgovala se oko podne za 12 centi više, u porastu za 0,3 procenta, na 42,04 USD za barel, a identičan rast od 0,3% za 11 centi, zabeležila je američka WTI nafta, dostižući cenu od 40,36 USD za barel, izveštava Reuters.

- Jak dolar i makroekonomska neizvesnost verovatno će ostati dominantni faktori na naftnom tržištu i ove nedelje -kaže analitičar u BNP Pariba Hari Čilinguirijan, napominjući da je jačanje dolara pomoglo naftašima u ublažavanju nedavnih gubitaka.

Ipak, porast broja slučajeva korona virusa i dalje izaziva podozrivost kada je reč o izgledima potražnje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da je globalno tržište nafte stabilno u poslednjih nekoliko meseci i da je uspostavljena ravnoteža između potražnje i ponude, ali je upozorio na rizike od drugog talasa Kovida-19.

Uprkos naporima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznika da ograniče proizvodnju, članice naftnog kartela Iran i Libija izvoze više nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u nedelju da se očekuje da će komercijalne zalihe nafte u zemljama OECD-a u prvom tromesečju 2021. biti neznatno iznad petogodišnjeg proseka, nakon čega će tokom ostatka godine pasti ispod tog nivoa.

Mogući protest u industriji nafte u Norveškoj je faktor koji može da pruži izvesnu podršku tržištu "crnog zlata". Potencijalni štrajk radnika najavljen za 30. septembar preti da smanji proizvodnju nafte za 900.000 barela dnevno, saopštilo je u petak norveško Udruženje za naftu i gas (NOG).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.