NavMenu

Brankica Bašić, direktor TO Sokolac - Spoj tradicije i savremenosti čini sokolačku opštinu atraktivnom i jedinstvenom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.09.2020. 15:23
Komentari
Podeli
Brankica Bašić (Foto: Opština Sokolac)Brankica Bašić
Pred Opštinom Sokolac su veliki planovi u pogledu razvoja turizma. U prilog tome govori i nedavno usvojena Strategija razvoja Opštine Sokolac za period 2020-2030. Tu se ukazuje na turizam kao jednu od privrednih grana koja će biti pokretač privrednog razvoja i planira se izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture.

Između ostalih projekata, na Ravnoj Romaniji je u planu izgradnja etno sela Sokolovgrad, golf terena i staze za nordijsko skijanje. Planirana je i izgradnja Gradske kuće u kojoj bi bio smješten i muzej koji bi omogućio značajniji razvoj turizma utemeljenog na kulturno-istorijskom nasljeđu. U skladu s uočenim interesom za boravak u kampovima planirana je izgradnja kamp naselja Brezjak sa svom potrebnom infrastrukturom.

O ovim i drugim turističkim potencijalima za eKapiju govorila je Brankica Bašić, direktor Turističke organizacije Sokolac.

eKapija: Relativno ste mlada organizacija, osnovana prije sedam godina. Šta su bili osnovni pravci djelovanja u tim prvim godinama postojanja?

- Turistička organizacija Sokolac je prije svega osnovana u cilju vršenja poslova razvoja, očuvanja i zaštite turističkih vrijednosti, te promocije i unapređenja turizma na teritoriji opštine Sokolac. U prvim godinama rađeno je na prikupljanju neophodnih informacija na osnovu kojih su stvarane pretpostavke za valorizaciju turističkih resusrsa opštine Sokolac. Pokrenut je sajt sokolacturizam.net i Facebook stranica, postavljena je turistička signalizacija, promovisane su izvorne vrijednosti opštine, podsticane su aktivnosti na zaštiti kulturno-istorijskih spomenika i njihovo uključivanje u turističku ponudu, sprovođene su ankete u cilju utvrđivanja ocjene kvaliteta turističke ponude na teritoriji opštine, promovisane sve kulturne, sportske i umjetničke manifestacije od značaja za razvoj turizma na ovoj opštini, uspostavljena je saradnja sa lokalnim udruženjima i turističkim organizacijama širom Republike Srpske i sl.

eKapija: Koliko smještajnih kapaciteta trenutno ima Sokolac i ko su najčešće turisti u vašoj opštini?

- Sada imamo 107 ležajeva u pet objekata, s tendencijom povećanja, budući da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata planiraju proširenje svojih smještajnih kapaciteta. Najčešći posjetioci su domaći gosti, tj. građani Bosne i Hercegovine, a zatim iz Republike Srbije i Crne Gore.

Rijeka Bioštica (Foto: Stefan Jolović)Rijeka Bioštica
eKapija: Da li je i na koji način pandemija virusa korona uticala na razvoj turizma u Sokocu? Planirate li dodatnu, uz republičku, i na nivou opštine pomoć hotelijerima i ugostiteljima?

- Turizam i ugostiteljstvo su među privrednim granama koje će pretrpjeti najviše štete zbog situacija sa korona virusom na globalnom nivo, tako da ni Sokolac nije izuzetak. U kontaktu smo sa ugostiteljima i hotelijerima i došli smo do poražavajućih podataka da su smještajni kapaciteti popunjeni samo 20-30% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo će nesumnjivo uticati na usporavanje razvoja turizma na teritoriji opštine Sokolac, ali to nas ne obeshrabruje na putu ka našem cilju, da Sokolac postane prepoznatljiva i atraktivna turistička destinacija. Lokalna zajednica će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku i pomoć svim privrednim subjektima što svakako uključuje i one koji se bave ugostiteljstvom i hotelijerstvom.

eKapija: Prema vašim iskustvima, kakvi su utisci onih koji prvi put posjete Sokolac? Šta im ostavlja najjači dojam?

- Spoj tradicije i savremenosti je ono što čini sokolačku opštinu atraktivnom i jedinstvenom u turističkoj ponudi i što na prvu ostavlja jak utisak na sve posjetioce. Očuvana priroda, svjež planinski vazduh, čiste planinske rijeke, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje čeka da bude istraženo, srdačnost i gostoljubivost našeg stanovništva su aduti koje ističu svi koji posjete Sokolac i zbog čega se kako kažu rado vraćaju.

Ljubitelji sportskog i rekreativnog turizma budu prijatno iznenađeni kvalitetom naših sportskih terena, uređenim i obilježenim stazama za šetnje, planinarenje… To je i motiv određenom broju sportista, naročito atletičara da njihov izbor za visinske pripreme bude upravo Sokolac. Mnogi naši posjetioci zaljubili su se u tradicionalnu kuhinju i vrhunske specijalitete koje nude svi restorani na području naše opštine pa to navode kao razlog zašto se vraćaju u naš grad iznova i iznova.

eKapija: Sokolac ima potencijala i u vjerskom turizmu. Šta sve mogu obići oni koji dođu kada je riječ o vjerskim objektima?

- Na području Sokoca postoji veliki broj hramova, a nekoliko njih je sagrađeno na temeljima hramova iz 14. vijeka, što govori o istoriji i kulturi naroda koji su naseljavali ovo područje.

Crkvina Bjelosavljevići (Foto: Opština Sokolac)Crkvina Bjelosavljevići
Zainteresovanim posjetiocima predlažem da obiđu Crkvu Svetog proroka Ilije u Sokocu (Romanijsku Lazaricu) koja je građena od 1876. do 1882. godine. Porušena je 1941. prilikom bombardovanja a njena obnova je morala sačekati do 1967. Zatim Crkvu Svetih ravnoapostola cara Konstantina i carice Jelene – Manastir posvećen Presvetoj Bogorodici u Knežini. Sagrađen je 1962. godine na istom mjestu gdje je nekad bila sagrađena crkva od drvenog materijala, dok je prijašnji manastir bio izgrađen u XIV vijeku, tačnije 1371. godine, kod izvora Knežine. Graditelj manastira bio je Andrijaš, brat Kraljevića Marka, koji je tada podigao deset crkvi, a jedna od njih je vremenom pretvorena u Sultan-Selimovu džamiju. Džamija se nalazi nedaleko od manastira.

Potom manastir Svete Trojice u Ozerkovićima u kom se nalazi ikona Presvete Bogorodice Jerusalimske i predstavlja veliki Božji blagoslov za ovu svetinju i sve vjernike. Kada govorimo o vjerskom turizmu nemoguće je izostaviti manastir Sokolicu na Ravnoj Romaniji. Na zidovima hrama, umjesto freski, ispisana su imena poginulih boraca sa ovog područja, a do sada je upisano oko 4.000 imena. Takođe predlažem da se obiđe Spomen-crkva Svete Petke koja se nalazi unutar kompleksa vojničkog groblja Mali Zejtinlik u Sokocu. Na ovom groblju sahranjeno je oko 1.000 boraca srpske vojske.

eKapija: Imate li turističku saradnju sa susjednim opštinama i gradovima kako bi se unaprijedila turistička ponuda?

- Turistička organizacija Sokolac je tokom svog rada ostvarila saradnju sa više turističkih organizacija na teritoriji Republike Srpske, a posebnu saradnju ima sa Turističkom organizacijom Jahorina koja djeluje na nivou grada Istočno Sarajevo i Turističkom organizacijom opštine Rogatica.

U cilju razvoja turizma Sarajevsko-romanijske regije, nedavno smo potpisali Memorandum o saradnji između partnera na projektu "Enjoy Sarajevo-Romanija region", a projekat provodi Turistička organizacija Jahorina – Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske( PKRS), privredni subjekat Stanišić Pale.

Glasinačka kolica (Foto: Branka Radonjić)Glasinačka kolica
eKapija: Sokolac je dobio i svoj zvanični suvenir? Koliko ste zadovoljni izborom?

- Da, Opština Sokolac je dobila zvaničan suvenir. U pitanju je bronzini medaljon sa motivom Glasinačkih kolica, izrađen od gipsa u plitkom reljefu, dimenzija 8 x 8 x 0,6 cm. Izbor je pao na motiv Glasinačkih kolica kao arheološkog artefakta koji je poznat svjetskoj javnosti i koji ujedno ukazuje na kontinuitet naseljenosti ovih prostora od praistorije do danas. Na konkursu se našlo pet izvrsnih radova, od tri autora. Komisija je imala težak zadatak, a njihovim konačnim izborom sam jako zadovoljna.

eKapija: Da li su u planu određena unapređenja turističke infrastrukture i dodatnih kapaciteta u Sokocu?

- Opština Sokolac ima velike planove u pogledu razvoja turizma. U prilog ovome govori i nedavno usvojena Strategija razvoja opštine Sokolac za period 2020-2030. Tu se ukazuje na turizam kao jednu od privrednih grana koja će biti pokretač privrednog razvoja i planira se izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture. Na Ravnoj Romaniji je u planu izgradnja etno sela "Sokolovgrad", golf terena i staze za nordijsko skijanje. Planirana je i izgradnja Gradske kuće u kojoj bi bio smješten i muzej koji bi omogućio značajniji razvoj turizma utemeljenog na kulturno-istorijskom nasljeđu.

Romanija (Foto: Opština Sokolac)Romanija
U skladu s uočenim interesom za boravak u kampovima planirana je izgradnja kamp naselja Brezjak sa svom potrebnom infrastrukturom. Urađen je i projekat za izgradnju turističkog centra u park šumi Taline, gdje je sem smještajnih kapaciteta predviđeno i pravljenje vještačkog jezera. Šta ćemo od svega navedenog uspjeti realizovati ne zavisi samo od nas već i od kretanja u oblasti ekonomije uopšte. U svakom slučaju mi smo otvoreni za saradnju i spremni za ulazak u ove projekte kroz javno-privatno partnerstvo, a zainteresovani investitori su dobro došli.

eKapija: Gdje biste voljeli da vidite turističku ponudu Sokoca u narednih pet godina?

- U narednih pet godina opštinu Sokolac vidim kao prepoznatljivu turističku destinaciju, konkurentnu i atraktivnu za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru, njeguje kulturu kvaliteta, a svojim gostima tokom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.