NavMenu

Usvojena Odluka o drugom rebalansu budžeta Beograda za 2020. godinu - U planu izgradnja još pet vrtića

Izvor: Beta Ponedeljak, 28.09.2020. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock/TinnitusDoll1)
Finansije Beograda su stabilne, nema zaduživanja, ali su neke investicije pomerene za sledeću godinu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na sednici Skupštine grada, na kojoj se raspravljalo o predlogu novog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su Odluku o drugom rebalansu budžeta za 2020. godinu čiji će prihodi i rashodi biti oko 110 milijardi dinara i 12,9 milijardi za opštine. Za predlog budžeta glasalo je 58 poslanika.

Vesić je rekao da će ove godine biti završena obilaznica oko Beograda i da će se graditi magistralni vodovod od Makiša do Mladenovca.

Dodao je da su prihodi budžeta smanjeni 15% do 16% zbog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa po odluci Vlade Srbije, usled epidemije, od kojih gradskoj kasi pripadalo 66%.

Prema prelogu rebalansa budžet grada Beograda iznosiće 110 milijardi dinara, dok su 12,9 milijardi dinara opštinski budžeti.

- Stopa nezaposlenosti u gradu u julu je bila 8,1%, kao i u martu, a to znači da smo očuvali radna mesta - rekao je.

Dodao je da je ove godine grad morao da pokaže solidarnost, a da će sledeće godine biti više novca u budžetu od poreza i doprinosa.

Drugi razlog za rebalans je prema njegovim rečima odluka grada da se ne zadužuju, ali da redovno plaća sve dospele rate kredita u ukupnom iznosu od 38 mil EUR, među kojima su najveće obaveze po osnovu kredita za izgradnju mosta na Adi.

Vesić je rekao da je sada u izgradnji šest vrtića i da će biti raspisan tender za izgradnju još pet za boravak oko 3.000 dece.

On je istakao da je sada u beogradskim vrtićima više od 70% dece, odnosno 73.000, a 2012. godine bilo ih je 49.000.

- U julu je prosečna plata u Beogradu bila 628 EUR, a 2012. je iznosla je 452 EUR, što znači da je povećana 176 EUR ili 40% - rekao je Vesić i dodao da je sada zaposleno oko 750.000 ljudi, a 2012. godine 558.000, kao i da je broj preduzetnika povećan za 20.000.

Vesić je istakao da bez obzira na smanjene prihoda gradske kase u odnosu originalni budžet, kada je iznosio oko 143 milijarde dinara, neće biti smanjena socijalna davanja, kao ni subvencije obdaništima i dotacije komunalnim preduzećima.

Usvojen predlog o podizanju spomenika bivšim gradonačelnicima, menja se naziv Hrvatske ulice

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su predložene odluke o podizanju spomenika trojici bivših gradonačelnika, Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću, kao i da se Hrvatska ulica u Kotežu, na inicijativu građana, preimenuje u ulicu Glinskih žrtava 1941.

Goran Vesić rekao je da su "Pešić, Ilić i Savčić bili vizionari i da su zaslužili da im se grad oduži".

- Vlada Ilić je sve što je imao poklonio Beogradu, poklonio je imanje za Zoološki vrt, gradio radničke stanove u okviru fabrike, a osuđen je što su mu fabrike za vreme okupacije Nemaca radile i završio je sa metlom u ruci, odbivši da ode u Englesku - rekao je Vesić.

Savčić je, kako je rekao Vesić, založio imovinu kao hipoteku da bi Beograd dobio zajam, a "Pešić je simbol razvoja grada".

Vesić je rekao da Hrvatska nije zaslužila ulicu u Beogradu zbog učinjenog zločina kao organizovanog državnog genocida u crkvi u Glini.

- Svi koji budu poštovali Beograd biće poštovani i zato će glavni grad dobiti ulicu Brisela, Varšave, Beča - rekao je Vesić.

On je pozvao države bivše Jugoslavije da sarađuju na principu reciprociteta kada je reč o imenovanju ulica i dodao da će Beograd dobiti ulicu u Ljubljani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.