NavMenu

Srbija dobila 70,5 mil EUR iz pretpristupnih fondova EU

Izvor: Beta Ponedeljak, 22.03.2010. 14:12
Komentari
Podeli

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske unije potpisali su danas (22. mart 2010. godine) u Novom Sadu sporazum o korišćenju 70,5 mil EUR iz pretpristupnih fondova (IPA) za 2009. godinu.

Finansijski sporazum, kojim će biti finansirano devet projekata, potpisali su potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert).

Najveći deo novca namenjen za rekonstrukciju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, podršku razvoja Direkcije za oduzimanje bespravno stečene imovine, nacionalni program kontrole u prevenciji i otkrivanju raka grlića materice i dojke, kao i iskorenjivanje klasične svinjske groznice i besnila.

Đelić je rekao da će ti projekti obezbediti da građani Srbije imaju evropsku budućnost, a najvažniji od projekata je izgradnja drumsko-železničkog mosta, na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta koji je srušen tokom NATO bombardovanja 1999.

- Mi time gradimo budućnost Novog Sada, Vojvodine i Srbije jer gradimo ključni železnički koridor, koji će uskoro postati i glavni evropski koridor pošto Turska završi izgradnju podzemnog tunela na Bosforu - rekao je Đelić.

On je najavio da će vrlo brzo biti poznato koji će projekti biti finansirani iz IPA fondova u 2010. godini, uz napomenu da će i naredne dve godine Srbija težiti da se finansira bar po jedan kapitalni infrastrukturni projekat.

- Već pripremamo projekte za 2011. godinu, a radimo na tome da od 2012. od EU dobijemo mnogo više od 200 mil EUR godišnje. Mada je i to mnogo, smatramo da zemlje kandidati ne dobijaju dovoljno sredstava pre ulaska u EU, a previše kada postanu članice - ocenio je Đelić.

Podsećajući da je EU preko IPA fondova do 2013. godine Srbiji namenila 1,4 mlrd EUR, Dežer je rekao da se da današnji sporazum odnosi na drugi deo programa za 2009. godinu, pošto je Srbija već dobila 100 mil EUR budžetske pomoći.

- Nadam se da će tenderi i radovi na ovih devet projekata početi vrlo brzo i da će uskoro biti odobreni i IPA projekti za Srbiju za 2010. godinu. Smatram da su ovo postepene promene kojima Srbija malo po malo približava Evropi - rekao je Dežer.

On je ocenio da je izgradnja Žeželjevog mosta veoma važna za Srbiju, jer se on nalazi na drumskom i železničkom Koridoru 10 koji povezuje Srbiju sa Evropom.

Izgradnja novog Žeželjevog mosta koštaće 60 mil EUR. Polovinu novca obezbedila je Evropska unija, 20 mil EUR Pokrajina, a 10 miliona grad Novi Sad.

Konstrukcija mosta biće od metala i po izgledu će biti sličan srušenom mostu. Biće dugačak 470 i širok 25 metara, a preko njega će ići dvokolosečna pruga i dve saobraćajne drumske trake.

Kako je danas najavljeno, tenderska dokumentacija je skoro spremna i vrlo brzo će biti objavljen međunarodni tender. Planirano je da most bude gotov do kraja 2012. godine, kada će preko njega ponovo ići međunarodna pruga ka Subotici i tranzitni put.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.