Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 28.09.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zeleno svetlo za ulaganje EPS-a u elektrane Gornje Drine

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) stekne zajedničku kontrolu nad firmom "Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina" iz Foče, navodi se u Rešenju koje je objavila KZK.

Nad firmom iz Foče potpunu kontrolu ima ERS preko svoje zavisne firme iz Trebinja a KZK je ovom odlukom dao zeleno svetlo kako bi i EPS da ima udeo u kontroli i vlasništvu.

HES Gornja Drina nastao je odlukom Vlade Republike Srpske septembra 2019. godine i to spajanje firmi Hidroelektrana Buk Bjela i Hidroelektrane Foča i Paunci a u vezi sa projektom izgradnje hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Kako se navodi u rešenju, projekat izgradnje HES Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 MW.

EPS pristupa HES Gornja Drina posle odluka Nadzornog odbora i Vlade Republike Srbije a trebalo bi da na osnovu novčanog uloga koji će uneti stekne između 50 i 60% udela.

Početak izgradnje hidroelektrane Buk Bjela najavljen je za januar 2021. godine, dok je za druge dve elektrane početak izgradnje od početka 2023.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.