Izvor: Agroklub | Nedelja, 27.09.2020.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Robotska muža daje veće i bolje količine mleka

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Porodica Mužlai iz Bačkog Gradišta kod Bečeja 60 godina unazad bavi se uzgojem krava i proizvodnjom mleka. Uz dugu tradiciju, njihovo porodično gazdinstvo danas nosi epitet najbolje visoko-tehnološke napredne mlečne farme u Srbiji.

Farma krava broji ukupno 550 grla holštajn-frizijske rase, od toga u muži je 200 grla, koja mesečno u proseku daju blizu 200.000 litara mleka, odnosno godišnje oko 2,5 miliona litara.

Roboti za mužu za 15% više mleka

Pre šest meseci nabavili su dve robotske jedinice za automatsku mužu krava, koje opslužuju polovinu muznih grla. Na ovaj način su kod krava koje su na robotskoj muži povećali količine mleka za oko 15%.

Vidimo porast mleka i poboljšanje kvaliteta. Krave su veoma smirene jer nisu terane svaki dan u izmuzište, već su prepuštene svojoj volji. One ulaze u robot kada misle da treba da se pomuzu. Inače na našoj farmi se i dalje jednim delom odvija klasična muža. Pedeset odsto grla je na robotizovanoj muži, a 50 na izmuzištu - kaže David Mužlai.

Mane nismo videli, samo benefite

David i njegov brat su četvrta generacija porodice Mužlai koja se bavi poljoprivredom. Sa time je, kažu, krenuo da se bavi njihov pradeda, a svi su izgledi da će porodični posao nastaviti i mlađi naraštaji, koji su zaduženi za upravljanje robotima za mužu krava.

Robotske jedinice su nabavili zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, kaže naš domaćin i dodaje da su na ovaj način, osim povećanja mlečnosti, poboljšanja kvaliteta mleka i opšteg stanja krava, rešili problem radne snage i ostvarili značajne uštede struje.

- Već više godina investiramo u digitalizaciju stočarstva. Prvo smo počeli sa praćenjem kretanja krava, njihove mlečnosti, da bismo kasnije kupili robote. Mane nismo videli, samo smo videli benefite. Lično sam obišao celu Evropu i gledao kako funkcioniše robotska muža. Svi farmeri su bili prezadovoljni, više nisu imali problem da nađu muzača. Onda smo se i mi opredelili za robote - kaže domaćin.

Senzori daju podatake o stanju svakog pojedinačnog grla

Robote su nabavili od kompanije Sano, sa kojom su saradnju započeli pre nekoliko godina i to kroz primenu najmodernijeg koncepta ishrane i uzgoja mlečnih krava.

Deo sistema za automatsku mužu čine i pedometri, koje krave nose oko noge, a koji signaliziraju o svim promenama za svako grlo pojedinačno. Krave su istrenirane da same odlaze na robotsku mužu.

- Ti muzni sistemi u sebi imaju senzore za merenje mleka, za analizu kvaliteta mleka, za aktivnost krava, prate se njihova reproduktivna svojstva, zdravstveno stanje i tako dalje. Na bazi toga dobijamo kvalitetne podatke za svako grlo pojedinačno, jer nisu sve krave u istoj fazi laktacije i nemaju iste potrebe. To nam pruža adekvatan uvid u stanje stada, samim tim krave možemo vrlo precizno hraniti - objašnjava doktor veterinarske medicine Zoran Damnjanović, specijalista za govedarstvo u firmi Sano i dodaje da su na ovoj farmi, konkretno, dobili idealnu situaciju jer mogu da posmatraju opšte stanje, ali istovremeno i da posmatraju svaku životinju individualno.

Cilj 40 litara mleka dnevno po jednom grlu

Putem ovog sistema ujedno se obavlja kontrola kvaliteta mleka, čišćenje uređaja za mužu, transport i skladištenje mleka, prate se sve aktivnosti i zdravstveno stanje krava, analizira produktivnost svakog grla i daje predlog za povećanje proizvodnje mleka.

- Imamo zacrtan odgajivački cilj da u kontinuitetu tokom godine na dnevnom nivou imamo 40 litara mleka po kravi. Mi smo to već dostizali i prelazili tu granicu, ali imali smo male padove letos kada su bile velike vrućine. Međutim, polako opet dostižemo taj nivo i mislim da ćemo do kraja godine imati taj rezultat - kaže Damnjanović.

Na farmi Mužlai kažu da trenutno pregovaraju za kupovinu trećeg robota, koji bi im omogućio da zatvore krug i u potpunosti automatizuju proces muže krava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE