Izvor: eKapija | Nedelja, 27.09.2020.| 22:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaustavljena izrada urbanističkih planova na Vračaru

(Foto: Google Maps/screenshot)
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem naložio da se odmah obustavi izrada planova detaljne regulacije na teritoriji gradske opštine Vračar do završetka izrade Plana generalne regulacije grada Beograda, koji je u izradi, a koji će biti usvojen do kraja 2021. godine.

Vesić se sastao u subotu, 26. septembra sa predstavnicima udruženja građana Topolska i Društva za ulepšavanje Vračara, i tom prilikom prihvatio predlog udruženja građana sa Vračara i gradske opštine Vračar da se zaustavi izrada urbanističkih planova.

Naime, predstavnici udruženja građana Topolska, Društva za ulepšavanje Vračara i predsednik gradske opštine Vračar izrazili su zabrinutost zbog "investitorskog urbanizma" koji predlažu urbanističke planove ne vodeći računa o zaštiti istorijskog jezgra Vračara posebno zbog najave plana za blok između Krunske, Smiljanićeve i Njegoševe, prenosi Beoinfo.

– Do usvajanja Plana generalne regulacije grada Beograda zaustavljamo izradu svih planova detaljne regulacije za opštinu Vračar, a trenutno je pet planova u procesu izrade. Ova odluka se ne odnosi samo plan u Tomaša Ježa koji se donosi u saradnji sa građanima a čiji je cilj da se sačuva park. Ostali planovi čija je izrada zaustavljena su investitorski planovi koje odbornici Skupštine grada mogu da prihvate ili ne – rekao je Vesić.

On je dodao da se očekuje sa Zavod za zašitu spomenika kulture grada Beograda završi projekat proglašenja Krunskog venca za kulturno istorijsku celinu.

– Nova Vlada Srbije proglasiće Krunski venac kulturno istorijskom celinom i tako će istorijsko jezgro Vračara biti zaštićeno. Tokom proteklih godina proglasili smo kulturno istorijskim celinama Terazije i Profesorsku koloniju i zaštitili galeriju Progres i Sava centar koji su postali kulturna dobra. Sve naše odluke prihvatila je Vlada Srbije – poručio je Vesić.

Vesić i Stojčić su se zahvalili predstavnicima udruženja građana Topolska, Društvu za ulepšavanje Vračara kao i gradskoj opštini Vračar zato što se brinu o zaštiti Vračara.

– Pozvali smo ih da aktivno učestvuju u izradi Generalnog urbanističkog plana u delu koji se odnosi na Vračar kako bismo omogućili da se očuva istorijsko jezgro a da se grad razvija – rekao je Marko Stojičić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.