Izvor: eKapija | Nedelja, 27.09.2020.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu - U planu i proizvodnja bezvirusnih semena

(Foto: Opština Sokolac)
Vlada Republike Srpske otkupila je 2013. godine Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju za 877.000 KM, a potom je donesena odluka da se priključi Poljoprivrednom institutu Republike Srpske kao posebna organizaciona jedinica.

- Planiranim projektom revitalizacije ovog Centra bi se ponovo pokrenula proizvodnja sjemenskog krompira i nekih sorti strnih žita, a prema poznatoj metodologiji koja se primjenjivala i ranije. Blizina Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu jeste prednost koju ćemo iskoristiti u pogledu pružanja potrebnih konsultacija i usluga od strane njihovih eksperata, a Centar će biti i naučno istraživačka baza za potrebe osoblja Univerziteta u Republici Srpskoj. U početnoj fazi realizacije, plasman će se vršiti na teritoriji RS i BiH, a kasnije i u region – pojašnjavaju u Opštini Sokolac.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu u 2018. godini je dobio cjelokupnu mehanizaciju za sjetvu i proces proizvodnje u vrijednosti većoj od 100.000 KM. U Centar je u protekle dvije godine ukupno uloženo oko 200.000 KM.

(Foto: Opština Sokolac)
U narednom periodu očekuje se snažnije uključivanje FAO u ovaj projekat, s obzirom na to da je ova organizacija UN ranije rezervisala znatan dio sredstava za ponovno pokretanje ovog centra na Sokocu.

Kako je najavljeno početkom 2020. Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području trebao bi uskoro da oživi rad u punom kapacitetu i počne proizvodnju bezvirusnih sjemena.

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica je pojasnio da se već šest godina nastoji revitalizovati Centar i da za sada nije bilo većeg napretka u traženju načina da postane institut koji će se baviti proizvodnjom bezvirusnog sjemena krompira i sitnih smjemena krmnog bilja, pruženjem naučnih i stručnih usluga, te razvojem partnerstva sa javnim i privatnim sektorom. Dodao je i da očekuje da će se vrlo brzo početi revitalizacijom kao i prva sijanja.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području u Sokocu ima 37 hektara zemljišta. Osim toga raspolaže i sa staklenikom, plastenikom, laboratorijom za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i prostorom za skladište.

Centar je osnovan sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a zamišljen je kao institucija koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom u brdsko-planinskom području pod nadzorom stručnjaka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.