NavMenu

Prvi efekti saradnje sa DFC već u novembru - Više milijardi evra za mala i srednja preduzeća

Izvor: Tanjug Nedelja, 27.09.2020. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Prvi efekti saradnje sa kancelarijom Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu, biće vidljivi u novembru, a u pitanju je više milijardi evra za mala i srednja preduzeća.

To su izjavili ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Mali je rekao da će prvi efekti saradnje sa DFC biti vidljivi već u novembru, te da je Srbija dolaskom DFC-a dobila tri ključne stvari - novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju.

- U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu - rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uverenje da će uskoro doći do konkretnihjih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

- Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzecima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo - rekao je on.

Čadež je izjavio da je otvaranjem regionalne kancelarije Međunarodne finansijske razvojne korporacije (DFC) u Beogradu praktično počela realizacija vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

- To će privredi vrlo brzo doneti vidljive, konkretne koristi. Prva sredstva iz američkih fondova, kako je najavljeno, mogla bi da budu na raspolaganju već krajem novembra. I to onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnija - malim i srednjim preduzećima - rekao je Čadež u intervjuu za Novosti.

Na pitanje da li je utanačeno sve oko otvaranja predstavništva PKS u Jerusalimu, Čadež je odgovorio da će prostor u jerusalimskom Margalit startap sitiju PKS biti na raspolaganju od 1. oktobra.

- S Vladom Srbije ubrzano radimo na preciziranju svih formalno-pravnih i tehničkih detalja i sporvođenju potrebnih procedura za otvaranje zajedničke kancelarije koja će se baviti razvojem ekonomskih veza sa Izraelom, posebno sardanje u oblasti inovacija - rekao je Čadež.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Stižu dolari

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.