NavMenu

Aerodrom Subotica dobio granični prelaz - Od koristi stranim investitorima

Izvor: RTV Petak, 25.09.2020. 14:11
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Aerodrom u naselju Bikovo, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od Subotice, članovi Aerokluba Ivan Sarić već decenijama koriste za sportsko, školsko i trenažno letenje aviona, jedrilica, zmajeva i paraglajding.

Odnedavno ima još jednu, veoma važnu ulogu. Na rok od 90 dana, dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj, tako da se tu, do 15. novembra, obavljaju carinske i policijske procedure koje su uobičajene prilikom prelaska državne granice.

Prednost ovakvog statusa aerodroma, pre svih, koriste menadžeri i vlasnici stranih kompanija koje posluju u Subotici, a koje za prevoz koriste privatne male avione i helikoptere.

Sada više, zbog pasoške i carinske kontrole, ne moraju najpre da odlaze do aerodroma Nikola Tesla, pa tek onda do onog u Subotici, koji je njihova odabrana destinacija.

To im uveliko skraćuje vreme potrebno za putovanje. Čelni ljudi fabrike Tatravaginka Bratstvo tako iz Slovačke stižu za sat vremena, a avio- taksi iz Segedina za svega osam minuta.

- Na zahtev Aerokluba Ivan Sarić, od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo rešenje o upotrebi aerodroma i u te svrhe. To Subotici, kao gradu koji je u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, donosi mnoge prednosti. Nesumnjivo da ova, nova uloga aerodroma, pogoduje razvoju privrede i turizma. Svakako je to značajna novina koja mnogima može da donese brojne benefite - kaže Nikola Čičovački, padobranac i sekretar Aerokluba Ivan Sarić.

Za ovakav status aerodroma, najzaslužniji je Aeroklub koji s ponosom nosi ime konstruktora aviona i pilota iz Subotice, Ivana Sarića, koji je još 16.oktobra 1910. godine letom iznad gradskog hipodroma ušao u istoriju domaćeg vazduhoplovstva te se spremaju da dostojno obeleže taj jubilej.


- U okviru obeležavanja 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, planirali smo da ove godine održimo četiri takmičenja. Nažalost, dva smo morali da otkažemo zbog pandemije koronavirusa. Ipak, u martu smo održali takmičenje u paraglajdingu, a od 25. do 27. septembra održaćemo takmičenje u preciznom letenju i sletanju aviona na pistu - kaže Momir Gabrić, pilot i padobranac Aerokluba Ivan Sarić.

U čast prvog leta Ivana Sarića, članovi Aerokluba koji nosi njegovo ime, 16. oktobra prirediće filmsko veče na kome će biti prikazan dokumentarac o ovom pioniru domaćeg vazduhoplovstva, a tom prilikom na aerodromu kod Subotice biće postavljen i rad vajarke Vere Gabrić Počuča - reljefna ploča koja je posvećena Ivanu Sariću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.