Izvor: eKapija | Nedelja, 27.09.2020.| 22:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja

Budući izgled industrijskog parka (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je u petak, 25. septembra, na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka Mihajlo Pupin u Beogradu i ocenila da će taj projekat otvoriti vrata domaćim i stranim stručnjacima iz IKT industrije, kao i startap inovacionim kompanijama.

Brnabić je kazala da je projekat, koji su organizovali Privredna komora Srbije i građevinska kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), "još jedna karika u lancu" prijateljstva Srbije i Kine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

- Kompaniju CRBC smo prepoznali kao partnera koji je pouzdan, brz i efikasan i na koga možemo da se oslonimo, zbog čega smo ponosni - navela je premijerka i dodala da je od izuzetne važnosti i to što će otvaranje tog industrijskog parka doprineti tranformaciji srpske ekonomije, modernizaciji i pre svega, ostanku mladih stručnjaka u zemlji.

- Zainteresovani smo da što pre krenemo u izgradnju Industrijskog parka Mihajlo Pupin i potpišemo ugovore sa njegovim budućim stanovnicima - rekla je Brnabić, dodajući da se Srbija trudi da u ekonomiji i spoljnoj politici uspešno drži otvorena vrata prema svetu.

Na konferenciji su učestvovali ambasadorka Kine Čen Bo, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, predstavnici kompanije CRBC, predstavik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović, kao i predstavnik Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.


Projekat vredan 300 mil EUR

Podsetimo, projekat Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin u Beogradu biće izgrađen u severozapadnom delu Beograda, na severnoj obali Dunava, u naselju Borča.

Nalaziće se u blizini Pupinovog mosta, gde magistralni putevi povezani sa mostom omogućavaju brz transport do aerodroma, brodskog kargo terminala na Dunavu, železničke stanice i međugradske autoputne mreže.

U pitanju je sveobuhvatni Park, na površini od 320 hektara, koji će pored Industrijskog parka uključiti i park visoke tehnologije i međunarodni trgovački centar.

Saglasno studiji izvodljivosti Park će direktno i indirektno kreirati oko 25.000 radnih mesta, privući oko 3.000 kompanija, uključujući i visoko tehnološke kompanije, i posledično dati značajan doprinos rastu BDP Republike Srbije, navodi se na sajtu Kabineta ministra za inovacije i razvoj.

Potpisivanjem Memoranduma o zainteresovanosti više od 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je želju da uspostave svoje poslovanje u Parku. Preliminarna vrednost projekta je oko 300 mil EUR.

Podsetimo, početak izgradnje parka, najavljen je za mart 2020, ali je usled pandemije koronavirusa, ovaj datum pomeren.

S .P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.