Izvor: Tanjug | Četvrtak, 24.09.2020.| 17:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

IT sektor može biti poluga za osnaživanje žena

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)
IT sektor može biti poluga za osnaživanje žena u društvu i postizanje rodne ravnopravnosti, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na uručenju nagrada takmičenja "Hak#tin" za učenice osnovnih škola iz Srbije, Matić je poručila da je postizanje rodnog balansa ključ uspeha informacionih tehnologija i inovacija, budući da se taj sektor razvija upravo zahvaljujući raznovrsnim rešenjima i idejama.

Navela je da potencijale IT sektora naročito treba imati u vidu u kontekstu analize efekata pandemije korona virusa, koja pokazuje globalno produbljivanje rodnog jaza.

Prema zaključcima Svetskog ekonomskog foruma, kaže Matić, tokom pandemije korona virusa više žena nego muškaraca dobilo je otkaze, čime je ugrožena njihova egzistencija.

Državna sekretarka je naglasila i da je od posebnog značaja dalje ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i podizanje digitalnih veština, kao i podrška mladima i njihovoj viziji inovacija i odgovora na brojne društvene i ekonomske izazove savremenog doba.

Na takmičenju "Hak#tin", za najbolja inovativna rešenja edukativne video igre, prvu nagradu osvojio je tim iz OŠ "2. oktobar" iz Zrenjanina, drugu OŠ "Borislav Pekić" iz Beograda, treće mesto osvojila je OŠ "Jošanička Banja" iz Jošaničke Banje, i specijalnu nagradu dobio je tim OŠ "Dule Karaklajić" iz Lazarevca.

U programu koji je održan u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Udruženja AFA, u okviru Nedelje inovacija u Beogradu, učestvovalo je 50 devojčica pod vođstvom mentorki iz IT kompanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.