Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 24.09.2020.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dve fabrike u Bosanskoj Krupi uskoro otvaraju vrata - Cazinski Sintex i nemački Ringspann izgradili pogone u poslovnoj zoni Pilana

Poslovna zona Pilana (Foto: facebook.com )
U narednih mesec i po dana u Bosanskoj Krupi biće otvorene dve nove fabrike u kojima će se zaposliti značajan broj radnika, izjavio je Armin Halitović, načelnik ove opštine.

Prema njegovim rečima, radi se o fabrici madraca čiji je investitor preduzeće Sintex iz Cazina, a njeno otvaranje prolongirala je pandemija virusa korona. Predviđena je proizvodnja na površini od oko 3.000 m2, a fabrika se nalazi na lokalitetu poslovne zone Pilana.

Plan je i da u okviru novog objekta bude smešten i izložbeno-prodajni salon, a proizvodnja će u većoj meri biti prilagođena zahtevima evropskih kupaca i plasirati se na tamošnja tržišta.

Takođe, poznata nemačka firma Ringspann, koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i delova za motore, kupila je zemljište na lokalitetu industrijske zone Pilana, gde će uskoro početi da radi njihov poslovni pogon. Pre nešto manje od godinu dana nemački investitor je iznajmio halu u ovoj industrijskoj zoni, gde je pokrenuta proizvodnja delova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija Bosch, a u međuvremenu realizovane su aktivnosti u vezi s izgradnjom većeg proizvodnog pogona.

Inače, pomenuta nemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspešnu saradnju s brojnim poznatim svetskim kompanijama kao što su Rolls-Royce, BMW ili Siemens, a poseduju proizvodne pogone u Nemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Načelnik opštine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je za Nezavisne kako je primarni cilj lokalnih vlasti otvaranje novih radnih mjesta.

- Ono što smo u poslednje vreme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspanna raspituju o mogućnostima investiranja u Bosanskoj Krupi. Stupili smo u kontakt s njima, upriličili sastanak na kojem smo predočili čime raspolažemo i šta nudimo i na licu mesta dobili pozitivan odgovor - istakao je Halitović.

On je dodao kako su lokalne vlasti u proteklim mesecima realizovale i niz programa pomoći i podrške privrednim subjektima, čije je poslovanje otežano zbog pandemije virusa korona.

- Osigurali smo 100.000 KM (oko 50.000 EUR) iz budžeta za preduzeća koja imaju do 10 radnika i čiji je pad prihoda bio veći od 20% u odnosu na proteklu godinu. Ono što nas ohrabruje jeste da ne beležimo drastičan pad broja zaposlenih i pored izraženih ekonomskih poteškoća, a imamo i nove investicije - kazao je Halitović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.