Izvor: Glas javnosti | Nedelja, 21.03.2010.| 13:51

Šveđani pomažu modernizaciju srpskih pruga - potpisan memorandum o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i ambasador Švedske u Beogradu Krister Bringeus potpisali su juče memorandum o saradnji vlada Srbije i Švedske u oblasti železničkog saobraćaja i najavili veće učešće švedskih kompanija u železničkom sektoru Srbije.

Memorandum predviđa pružanje pomoći srpskim železnicama u oblasti novih tehnologija, doprinos švedskih stručnjaka u izradi projektne dokumentacije za potrebe "Železnica Srbije", kao i obrazovanje mešovite srpsko-švedska radna grupe za saradnju.

Krister je u Vladi Srbije kazao da potpisivanje memoranduma pokazuje da je Srbija spremna da produbi saradnju sa Švedskom u cilju modernizacije srpske železnice.

- Postoji jak trgovinskih interes švedskih kompanija za potpisivanje ovog memoranduma, kao na primer kompanije "Ericsson", koja je zainteresovana za nastup na srpsko tržište u oblasti signalizacije - rekao je Mrkonjić i ukazao na potrebu bolje saradnje između Srbije i Švedske, kako bi se što pre modernizovala srpska železnica.

Ministar je dodao da Srbija ima dobra iskustva u saradnji sa Švedskom i izrazio uverenje da će "Železnice Srbije" imati veliku korist od potpisanog memoranduma.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković izjavio je da će se to javno preduzeće potruditi da u što kraćem roku reformiše srpsku železnicu, da bi bila konkurentna na evropskom tržištu. Marković je najavio da će "Železnice Srbije" vrlo brzo dostaviti Švedskoj konkretne planove o saradnji.

Ministarstvo za infrastrukturu predlaže saradnju po pitanju nabavke teretnih vagona, elektromotornih i dizel-motornih vozova za prevoz putnika, modernizaciju kapaciteta za održavanje voznih sredstava, nabavku mehanizacije i oprema za održavanje infrastrukture, kao i nabavku mobilnih manipulatora za utovar i istovar robe.

Srbija je zainteresovana i za saradnju na izgradnji kontejnerskih terminala na Koridoru 10, nabavci novih informacionih tehnologija i u oblasti digitalizacije telekomunikacione mreže "Železnica Srbije" optičkom infrastrukturom, koja će omogućiti savremenu mrežu za prenos podataka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.