NavMenu

Brza saobraćajnica kroz Bačku i Banat i dalje čeka projekat

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 24.09.2020. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je nadležne da izrade projekte za realizaciju važnih investicija jer, kako je, naglasio nedavno gostujući na RTS, para ima. Time je aktualizovao i za Vojvodinu važan projekat izgradnje brze saobraćajnice kojom bi se spojili Bačka i Banat i granični prelazi naše zemlje s Mađarskom i Rumunijom.

Radi se o državnom putu koji bi bio najkraća veza od Sombora do Kikinde, a prolazio bi kroz Zapadnobački, Južnobački i Severnobanatski okrug. Izgradnja te saobraćajnice s četiri trake, kojom će vozila moći da se kreću 100 kilometra na sat, najavljena je 2019. godine.

Vučić je u novembru prošle godine najavio da će se ta brza saobraćajnica naći u Nacionalnom investicionom planu. To će, kako je rekao, biti od presudnog značaja za dovođenje novih investitora u taj deo Srbije. Ta brza saobraćajnica bi, naveo je tada Vučić, bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10, i to bi značilo mnogo za Zapadnobački, Severnobački i Južnobački okrug, kao i za ceo severni Banat.

Saobraćajnica je svakako važna i zbog toga što će doprineti daljem povezivanju ljudi, posebno građana Sombora i Baje, gradova-pobratima, kao i zbog graničnog prelaza Bački Breg, koji treba da primi teretni saobraćaj preko pet tona.

Izradu studije opravdanosti s idejnim projektom finansira JP Putevi Srbije, a izradu nacrta prostornog plana posebne namene Pokrajina. Novac za to je obezbeđen. Skupština Vojvodine je i donela odluku o izradi tog dokumenta koji se finansira iz pokrajinskog budžeta, ali kako navode u Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, da bi se nacrt dokumenta izradio i dostavio na uvid stručnoj javnosti, a potom Skupštine Vojvodine na usvajanje, potreban je idejni projekat koji još nije napravljen jer se na javni poziv Puteva Srbije"nije prijavila nijedna projektantska kuća.

Putevi Srbije su u februaru ove godine raspisali javnu nabavku za studiju opravdanosti s idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice granični prelaz s Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Кikinda - granični prelaz s Rumunijom (Nakovo), procenjene vrednosti od 300 miliona dinara, bez PDV-a.

Na javni poziv, koji je zatvoren 30. marta, međutim, nije se prijavila nijedna projektantska kuća. Na portalu Puteva Srbije se navodi da je, pošto nisu ispunjeni uslovi za dodelu ugovora, s obzirom na to da do roka predviđenog za podnošenje ponuda na pisarnicu naručioca nije pristigla ponuda nijednog ponuđača, odlučeno kao u dispozitivu na osnovu člana Zakona o javnim nabavkama da će biti doneta nova odluka o pokretanju postupaka.


– U pitanju je zahtevna saobraćajnica, duga 175 km i procenjene vrednosti oko 835 mil EUR - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.