Izvor: Beta | Nedelja, 21.03.2010.| 12:02

"Farmers` Ethanol" planira izgradnju fabrike bioetanola u Smederevu - investicija od 135 mil USD

Američka kompanija "Farmers' Ethanol" planira da uloži 135 mil USD u izgradnju fabrike ekološkog goriva bioetanola u Smederevu, najavili su predstavnici te kompanije.

Portparol "Farmers' Ethanol" u Srbiji Maja Fragner kazala je novinarima da će izgradnja tog pogona omogućiti zapošljavanje 200 ljudi u fabrici i još 5.000 domaćinstva na proizvodnji sirovina za bioetanol.

- Predstavnici "Farmers' Ethanol" su potpisali su lokalnom samoupravom u Smederevu pismo o namerama za realiziciju tog projekta i radi se na pripremi memoranduma- kazala je Fragnerova.

Ona je navela da je ta američka kompanija iz Adamsvila u Ohaju četiri godine prisutna u Srbiji, gde je osnovan tim za centralnu i istočnu Evropu, sa sedištem u Beogradu.

Etanol, odnosno etil-alkohol meša se s benzinom i tako koristi kao gorivo za automobile. Etanol se dobija iz žitarica, šećerne repe ili krompira, a prema podacimi srpskog Ministarstva energetike, za proizvodnju etanola u Srbiji bi mogli da se koriste i sirak i jerusalimska artičoka (topinambur).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.