Izvor: Tanjug | Četvrtak, 24.09.2020.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

BFC sertifikat poslovne otvorenosti privlači tri puta više investicija u gradove Balkana

Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Gradovi širom Balkana uz BFC (Business Friendly Certificate) sertifikate poslovne otvorenosti privlače tri puta više investicija.

Podaci govore da gradovi koji su, zahvaljujući podršci Nemačke, prošli složen proces sertifikacije i stvorili partnerstva između privatnog i javnog sektora i dobili sertifikat poslovne otvorenosti privlače tri puta više investicija, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Gradovi Zenica, Tuzla, Banja Luka, Veles, Podgorica, Novi Sad i Leskovac samo su neki od gradova kojima su dodeljeni sertifikati poslovne otvorenosti BFC Busines s Friendly Certificate) i ta mreža je uspostavljena uz podršku GIZ i projekta Otvorenog regionalnog fonda - Modernizacija opštinskih usluga.

Uz BFC sertifikate otvaraju se mogućnosti za razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, a naročito kroz develoPPP.de program.

GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program.

Finansijska sredstva obezbeđuje Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti.

Kako je navedeno, dobar primer su firme SEKOPAK iz Srbije, EKOPAK iz Bosne i Hercegovine i PAKOMAK iz Severne Makedonije koje su nedavno započele zajednički projekat kako bi omogućile finansijski efikasne lance reciklaže stakla u tim zemljama.

Zajedno sa partnerima iz BFC mreže iz Jugoistočne Evrope, projekat će razviti i testirati opštinske modele za uspostavljanje odgovarajućih sistema prikupljanja otpadnog stakla.

Na osnovu rezultata sačiniće se smernice sa najboljim iskustvima i distribuirati ostalim opštinama u regionu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.