Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.09.2020.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dejan Tomić, direktor JKP Sokolac - U fokusu unapređenje komunalne infrastrukture i mehanizacije

Dejan Tomić (Foto: Foto Pile)
Javno komunalno preduzeće Sokolac obavlja četiri komunalne djelatnosti, od kojih je prema riječima Dejana Tomića, direktora preduzeća, isporuka toplotne energije najzahtjevnija.

Za rekonstrukciju toplovoda, kojem se u JKP Sokolac nadaju, nedostaju finansije, pa rukovodstvo planira da kroz aplikacije na projekte zaštite životne sredine i unapređenja energetske efikasnosti obezbijedi dio neophodnih sredstava. Preduzeće planira da radi na stvaranju uslova za vršenje usluga prerade i reciklaže ambalažnog otpada.

- To bi bilo od velikog značaja za preduzeće, ali i za zaštitu okoline na području opštine Sokolac. Takođe, pružanjem ovih usluga stvorio bi se prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

eKapija: Kada govorimo o komunalnoj infrastrukturi u Sokocu koje su naredne planirane investicije?

- Preduzeće je osnovano 2013. godine i u početku se bavilo samo uslugama isporuke toplotne energije.
U 2014. godini preuzimamo još dvije komunalne djelatnosti - održavanje zelenih površina i pogrebne djelatnosti. Od 2015. godine počinjemo usluge odvoza komunalnog otpada. Što se tiče toplovodne mreže ona je u veoma lošem stanju, ali preduzeće nije u mogućnosti da izdvoji sredstva i ulaže u rekonstrukcije toplovoda izuzev u otklanjanje sitnijih kvarova i osnovnog tekućeg održavanja opreme. Takođe, bilo bi neophodno izvršiti i nabavku novih kamiona za odvoz komunalnog otpada.

Realizovali smo dva projekta koja je 50% finansirao Fond za zaštitu životne sredine a 50% JKP Sokolac. Prvi projekat se odnosi na nabavku kamiona za odvoz komunalnog otpada, a drugi na remont izmjenjivača.

(Foto: Foto Pile)
U narednom periodu planiramo pratiti javne konkurse koji se odnose na sufinansiranje projekata i na taj način obezbijediti dio sredstava kako bi investirali u nabavku nove opreme, odnosno mehanizacije. Već imamo ideje čija realizacija bi olakšala rad JKP Sokolac samo nam nedostaju sredstva kako bi ih realizovali. Do kraja 2020. godine očekujemo da možemo konkurisati na projekte sufinaniranja ukoliko bude konkursa s tim što planiramo dio sredstava nabaviti kreditiranjem kod poslovnih banaka.

eKapija: Koliko ste zadovoljni polugodišnjim rezultatima poslovanja? Gdje vidite prostor za dodatni napredak?

- Novonastala situacija praćena pandemijom korona virusom, svugdje u svijetu pa i kod nas, uticala je na naše poslovanje. Stanje na dan 30. juna 2020. nije na zadovoljavajućem nivou. S obzirom na to da se bavimo komunalnim djelatnostina sve naše usluge smo i u vanrednoj situaciji obavljali kao i u vrijeme kada nije bilo pandemije. Poslovni prihodi u periodu od marta pa do kraja maja smanjeni su za 10%. Procenat naplate potraživanja smanjen je za 50% u navedenom periodu. Opet naglašavam, usluge JKP Sokolac u proteklom periodu vešene su na vrijeme i bez odstupanja.

eKapija: JKP Sokolac obavlja četiri komunalne djelatnosti. Koliko je zahtjevno baviti se svim tim oblastima od grijanja od zbrinjavanja komunalnog otpada? U kojem segmentu očekujete značajna poboljšanja?

(Foto: Foto Pile)
- JKP Sokolac obavlja četiri komunalne djelatnosti. Sve usluge koje pružamo veoma su zahtjevne. Najzahtjevnija je isporuka toplotne energije i u toj djelatnosti imamo najviše problema zbog dotrajale toplovodne mreže. Kod održavanja zelenih površina povećava se obim posla a smanjena su sredstva prema programu zajedničke komunalne potrošnje. Odvoz komunalnog otpada je zahvalnija djelatnost u odnosu na naprijed navedene dvije, ali zbog zastarjele mehanizacije imamo dosta problema, koji se prije svega odnose na česte kvarove i redovno održavanje.

Što se tiče pogrebnih djelatnosti, tu imamo najmanje problema, ali imamo probleme oko održavanja ograde i rasvjete što iziskuje dodatne troškove.

eKapija: Da li postoji ideja obnove toplovoda u Sokocu i uopšteno koja su promišljanja o budućim oblicima toplotne energije, jer su globalni zahtjevi za "zelenom energijom" sve izraženiji?

- Samo preduzeće nije u mogućnosti da izvrši obnovu toplovodne mreže, ali ima ideje o unapređivanju toplovodnog sistema. Nekoliko puta smo bili učesnici seminara na temu zelene energije i spremni smo da preduzmemo mjere iz naše nadležnosti ukoliko se pokrenu akcije sa viših nivoa. Prije svega se misli na državni nivo, ali i nivo lokalne zajednice.

eKapija: Koliko vam poteškoća prave neredovne platiše? Koje mjere se preduzimaju da se smanji njihov broj?

- Imamo velike probleme sa naplatom potraživanja. Na dan 30. jun 2020. godine ukupna nenaplaćena potraživanja iznose 572.678 KM. Najveći problem imamo sa naplatom potraživanja za usluge centralnog grijanja dok i sa ostalim uslugama imamo problem oko naplate ali ne u tolikoj mjeri kao sa centralnim grijanjem.
Zbog neizmirenih dugovanja po osnovu usluga koje pružamo za sve korisnike koji uredno ne izmiruju svoje obaveze po računima pošaljemo opomene ukoliko ne izmire svoje obaveze i nakon pismene opomene pokrećemo postupak naplate potraživanja pred osnovnim sudom u Sokocu.

(Foto: Foto Pile)
eKapija: Šta će vam biti u fokusu poslovanja u narednom periodu?

- Osnovni cilj preduzeća u 2020. godini je stvoriti uslove za kvalitetnije obavljanje komunalnih djelatnosti koje preduzeće trenutno obavlja. Kao što smo već naglasili, JKP Sokolac vidi jedan dobar način u rješavanju problema koristeći sredstva iz fondova za sufinansiranje. Cilj nam je u narednom periodu pokušati dobiti sredstva iz određenih fondova ukoliko bude bilo takvih oglasa. Planiramo stvoriti uslove za vršenje usluga prerade i reciklaže ambalažnog otpada u narednom periodu jer ne raspolaže infrastrukturom za reciklažu i preradu otpada (presa). To bi bilo od velikog značaja za preduzeće, ali i za zaštitu okoline na području opštine Sokolac. Takođe, pružanjem ovih usluga stvorio bi se prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

U 2020.godini planirano je učešće na konkursu dodjele sredstava Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske radi ulaganja u realizaciju programa i projekata iz sljedećih oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivi izvora energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.