NavMenu

Poslovna zona Podromanija za grinfild investicije

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.09.2020. 10:29
Komentari
Podeli
Položaj lokacija poslovnih zona i urbanih centara naselja sa mikrolokacijskog aspekta (Foto: Opština Sokolac)Položaj lokacija poslovnih zona i urbanih centara naselja sa mikrolokacijskog aspekta
Postojeća poslovna zona Podromanija površine 15 hektara je dokumentom "Predinvesticiona studija izgradnje poslovnih zona na području Grada Istočno Sarajevo" proširena na zemljište ukupne površine 40 hektara, a ta studija je usvojena 2013. godine.

- Poslovna zona Podromanija je tipa greenfield sa osiguranom infrastrukturom- magistralni put, voda, struja, telekomunikacije i sastoji se od 108 parcela, s mogućnošću proširenja duž magistralnog puta. Predviđen je niz olakšica za potencijalne investitore u vidu umanjenja cijene zemljišta ili opštinskih taksi - navedeno je iz lokalne samouprave.

Poslovna zona Podromanija se nalazi duž magistralnog puta M-19 Sarajevo - Višegrad i obuhvata 100 m širine sa jedne i druge strane puta. Zona je udaljena 54 km od željeznice, 50 km od aerodroma Sarajevo i 4,2 km od urbanog centra Opštine Sokolac.

(Foto: Opština Sokolac)
Uz magistralni put već postoji izgrađena komunalna infrastruktura, tako da je olakšan pristup i priključenje novoizgrađenih objekata, a time su umanjeni troškovi za izgradnju javne infrastrukture na lokaciji. Dalekovod se nalazi u neposrednoj blizini.

Sa obje strane puta sporadično su smješteni objekti individualnog stanovanja koji imaju izlaz na magistralni put, tako da zona nema kontinuitet zemljišta. Na mjestima gdje nema izgrađenih objekata zemljište je dovoljno prostrano za izgradnju novih proizvodno-poslovnih objekata. U pomenutoj studiji izgradnje poslovnih zona na području grada Istočno Sarajevo poslovna zona Podromanija definisana je kao prioritetna.

Postojeći privredni subjekti koji posluju u ovoj poslovnoj zoni su Romanija putevi, Farma krava, Junior, Zemljoradnička zadruga Agrokop, Duga pellet, Termag.

Troškovi uređenja građevinskog zemljišta kreću se od 7,26 KM do 16,50 KM po m2 korisne površine objekta, zavisno od položaja lokacije i učešća pojedinih troškova uređenja u baznoj cijeni, dok je cijena zemljišta u ovoj poslovnoj zoni 3 KM/m2.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.