NavMenu

Kurs kune ostaje 7,53 za EUR do ulaska u evrozonu

Izvor: Tanjug Sreda, 23.09.2020. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u evrozonu.

- Kurs od 7,5345 kuna za evro održavaće se uz sitnije korekcije sve do ulaska u evrozonu. To je najverovatnije i kurs za evro u trenutku ulaska u evrozonu - izjavio je Vujčić na skupu Dan velikih planova, prenosi Hina.

Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine ocenio je kao veliki uspeh Hrvatske.

- Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo "na mišiće", jer bi bilo kakvo odgađanje produžilo taj rok minimalno za godinu dana - rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u poslednjih pola godine preduzete mere monetarne politike bez presedana i dodao da su napravili niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim - kombinacijom različitih mera i operacija, ali i kupovinom vrednosnih papira države.

- Radili smo kombinovanjem različitih mera. Imali smo efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 mlrd EUR). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i celog finansijskog sistema - naglasio je.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou pre korona krize.

- Sada smo u situaciji da možemo vrlo komotno do ulaska u evrozonu da održavamo ovakvu situaciju na tržištu -rekao je Vujčić, dodavši da su kamatne stope čak i tokom ove godine i korona krize na istorijskom minimumu i da će se sa ulaskom u evrozonu taj trend i nastaviti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.