Izvor: eKapija | Sreda, 23.09.2020.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Amerikanci nude milijarde dolara, do kraja novembra novac za domaće firme kroz garantnu šemu

(Foto: YouTube/screenshot)
Sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije razgovaramo o milijardama dolara, koje će biti na raspolaganju našoj državi, odnosno našoj privredi i građanima. To je prilika koja se ne propušt, izjavio je ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka sa američkim DFC-om.

On je istakao da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturne projekte, kao i da ćemo prva sredstva od tog američkog fonda dobiti već do kraja novembra, preneo je Tanjug.

- Kada sam rekao da razmilšljamo o milijardu dolara samo za garantnu šemu, oni su rekli - razmišljajte o milijardama dolara, a ne o jednoj milijardi - rekao je Mali novinarima, dodajući da će tačna cifra biti poznata krajem sledeće nedelje.

Tada ću od njih dobiti ponudu, precizirao je Mali i dodao da će se prvi efekti otvaranja kancelarije DFC-a u Beogradu videti već u novembru.

- Mi smo rešili da u narednih desetak dana dovedemo do kraja tri programa, veoma važna za građane Srbije. Pre svega, reč je o garantnoj šemi, poput naše garantne šeme za mikro, mala i srednja preduzeća, za šta smo u uslovima pandemije virusa korona izdvojili dve milijarde evra - rekao je Mali i objasnio da se očekuje da da garantna šema u dogovoru sa DFC bude još povoljnija.

Ministar finansija je objasnio da se očekuje novi sastanak sa direktorom beogradske kancelarije DFC naredne nedelje, kada će konkretizovati dogovor oko garantne šeme.

- Osim garantne šeme, oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju za mikro, mala i srednja preduzeća, ali do 500 zaposlenih, za njihov dalji razvoj. Na taj način, smanjuje se rizik ulaganja, a privrednici dobijaju kredibilitet koji im je potreban da razvijaju i otvaraju nova tržišta - naveo je Mali.

Istakao je da je posebno važno što DFC insistira i na davanju podrške američkim investitorima da dođu u Srbiju.

- Njihov dolazak je veliki signal, jer se smanjuju rizici ulaganja u Srbiju, daje nam se kredibilitet. Kada krene da stiže novac, biće to drugačija priča, a posebno raduje činjenica što su oni ozbiljni u svojim namerama - rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je sa DFC bilo reči i o razvoju finansijskog tržišta.

- Krenuli smo sa korporativnim obveznicama pre desetak dana. Naša je želja da sa njima razvijemo još finansijskih instrumenata, da bismo omogućili dodatne izvore finansiranja za srpske privatne kompanije, a time i razvoj", rekao je on, saopštilo je Ministarstvo finansija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.