NavMenu

Zajedničkim graničnim prelazima region bi mogao godišnje da uštedi i do 800 mil EUR

Izvor: RTCG Sreda, 23.09.2020. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza i ako bi oni radili 24 časa, uz pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedeli 800 mil EUR, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prelazu Tabanovci između Srbije i Sjeverne Makedonije.

- Savet za regionalnu saradnju je pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom Transportne zajednice, CEFTA-om, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana, čime je omogućen nesmetan protok robe i lekova u regionu. Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80% svog života proveo na graničnim prelazima a to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači 2 izgubljena evra pa izračunajte koliko mi, kao region, gubimo - kazala je Bregu.

Bregu je navela da sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća.

- Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo da čekaju u redovima i to nas je uverilo da kad god postoji saradnja, stvari u regionu se poboljšavaju. Sada treba raditi ne samo na tome da 14 graničnih prelaza na Zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, uključujući i fitosanitarne propise i sertifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije - zaključila je Bregu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.