Izvor: RTRS | Sreda, 23.09.2020.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dodela Nobelovih nagrada samo virtuelno

(Foto: YouTube/screenshot)
Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put od 1944. godine, zbog pandemije kovida 19, objavila je danas, 23. septembra, Nobelova fondacija.

Televizijska ceremonija ipak je predviđena, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju biće objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla.

Iz norveškog Nobelovog instituta, gdje se dodeljuje nagrada za mir, ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata i nagrada za ekonomiju.

- Poslednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata, mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija - rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel.

Tokom Drugog svetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodeljeno, iako Švedska nije učestvovala u sukobu. Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945. Godine 1940, 1941. i 1942. nikakva nagrada nije dodeljena, niti je ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, verovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.