Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 16:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uprava RMU Banovići traži od Vlade FBiH zeleno svetlo za gradnju termobloka - Novi blok potreban radi plasmana uglja

(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Termoelektrana u Banovićima od opšteg je interesa za Rudnik, ali i opštinu Banoviće i mi ćemo nastaviti s realizacijom projekta uz saradnju s Vladom FBiH, koja će dati konačne upute o daljim aktivnostima, rekao je u intervjuu za Stav v.d. direktora RMU Banovići Fadil Kudumović, prenosi sajt rudnika.

Neupitno je, kako je rekao, da se ponovo mora pokrenuti inicijativa za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju rudnika.

- Mi smo već održali sastanak s predstavnicima kineske firme Dongfang Electric Corporation, koji su zaduženi za implementaciju projekta izgradnje termoelektrane na kojem smo razgovarali o daljim aktivnostima na realizaciji projekta. Kineska kompanija nosilac je posla i investitor 80%. Dali smo im do znanja da nama treba elektrana i da ćemo mi ići u taj proces s obzirom na izgradnju bloka 7 TE Tuzla, za koju je predviđeno samo 20% našeg uglja, 400-500.000 tona godišnje, gde se termoblok 6 gasi 2035. godine, i mi ćemo biti dovedeni u situaciju da nemamo gde plasirati ugalj, to je oko milion tona godišnje koje sada isporučujemo TE Tuzla.

Kudumović je istakao da su angažovali austrijski investicioni fond Abeks, koji im je dostavio ponudu za finansiranje 20%, koliko treba Rudnik da finansira izgradnju TE Banovići.

- Uprava Rudnika traži i od Nadzornog odbora i od resornog Ministarstva da se očituju o daljim koracima o sklapanju ugovora s ovim fondom, jer Vlada FBiH mora biti garant za to i Vlada mora doneti odluku idemo li dalje ili ne jer je Vlada većinski vlasnik Rudnika sa 70%, i njihova je konačna reč.

Kako je istakao, ako ne bude termoelektrane u Banovićima, Banovići će posle 2035. doći u kolaps, jer sve je vezano za rudnik u Banovićima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.