Izvor: Beta | Utorak, 22.09.2020.| 11:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Merkatora

(Foto: YouTube/screenshot)
Evropska komisija odobrila je nameru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nad Poslovnim sistemima Merkator (Mercator) iz Ljubljane, saopšteno je danas.

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije prijava je podnešena nadležnim lokalnim regulatornim telima za zaštitu tržišne konkurencije, te su sad sva nacionalna tela, osim Komisije za konkurenciju Srbije, odobrila koncentraciju, navodi se u saopštenju Merkatora.

- Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu. Verujemo da će uskoro uslediti i odobrenje srpske Komisije - rekao je glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Time se, kako je dodao, otvara put da se prenos Merkatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi "kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih - od zaposlenih preko dobavljača i deoničara do ukupnog privrednog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru celog regiona".

- Snažan vlasnik će Merkatoru omogućiti dalji rast i razvoj i podržati strateške projekte, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrednu 130 mil EUR - rekao je predsednik Uprave Merktora Tomislav Čizmić.

On je ocenio da je odobrenje Evropske komisije izuzetno važan korak u prenosu Merkatora na Fortenova grupu.

U sastavu Merakora u Srbiji su IDEA i Roda marketi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.