Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradski sajam: U začaranom krugu poslovne depresije

(Foto: Vedrana Džudža)
Beogradski sajam upozorava da će se teško izvući iz "začaranog kruga poslovne depresije" bez ozbiljne podrške države.

- Učestvujući svim svojim kapacitetima i resursima u borbi protiv globalne pandemije, a zbog karaktera i obima vlastite delatnosti, Beogradski sajam je dospeo u začarani krug poslovne depresije, iz koje je, bez ozbiljne podrške države i pojačanog uvažavanja specifičnosti ove delatnosti, gotovo nemoguće izvući se - saopštio je Beogradski sajam.

U tekstu pod nazivom "Da li je Beogradski sajam zaslužio da ne može da se bavi svojim poslom?" navodi se da je medicinska struka procenila da su hale Beogradskog sajma, iako imaju sasvim drugu namenu, svojom veličinom i infrastrukturom bile znatno pogodnije za zbrinjavanje najblaže inficiranih, nego neke druge lokacije.

Beogradski sajam se, navodi, sa svojim partnerima i sam angažovao na dodatnom prilagođavanju, opremanju, funkcionalnosti i humanizaciji te izuzetno osetljive bolničke ambijentalne celine.

Ipak, iako je takav izbor u tom delikatnom slučaju za Beogradski sajam mogao da bude samo kompliment, proizveo je u jednom delu javnosti oštre negativne asocijacije i neumesne aluzije.

- Naglašavanjem negativnog utiska o jednoj objektivno osetljivoj, iznuđenoj i privremenoj situaciji i to na samom početku ogromnog posla koji je trebalo obaviti, stavljeni su u negativan kontekst i celokupna delatnost uzorne kompanije, njen međunarodni ugled, društvena i poslovna moralnost, ali i višedecenijska istorija njenih humanitarnih aktivnosti - navodi se u saopštenju.

Beogradski sajam ističe da je mnogo puta do sada pokazao da je najpouzdaniji oslonac upravo u kriznim situacijama.

- Bilo je tako i u godinama sankcija međunarodne zajednice i za vreme NATO bombardovanja i kada je trebalo zbrinuti stotine žrtava poplava, i u desetinama drugih slučajeva kada je Beogradski sajam u svojim halama uspešno i nesebično organizovao i distribuirao humanitarnu pomoć onima kojima je bila potrebna. Sve je to Beogradski sajam činio o svom trošku - ističu.

Beogradski sajam u tekstu podseća da su mnoge zemlje pokrenule čitave sisteme bezuslovne pomoći i opsežne finansijske mere za neodložnu i efikasnu rehabilitaciju te moćne a privremeno blokirane globalne industrije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.